Østbanegade: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
4 bytes tilføjet ,  for 12 år siden
ingen redigeringsopsummering
(Ny side: '''Østbanegade''' er en ca. 2 km lang gade på Østerbro. Den begynder ved Oslo Plads/Østerbro Station og fortsætter mod nord langs skinnerne til Middelfartsgade. Efter a...)
 
No edit summary
Omtrent hvor den nuværende Nordhavn Station ligger i dag, lå det første kalkbrænderi, der i 1731 blev anlagt på en kunstig odde.
 
Siden 1859 lå [[Kryolitfabrikken]] på Østbanegade, helt præcist mellem Strandboulevarden, Østbanegade, Hjørringsgade og Gl. Kalkbrænderivej på et 300 x 300 meter stort areal. Lokalt kaldet '''”Kryolitten”''', som lukkede i 1990. [[Kryolit]]ten, der kom sejlende hertil fra Ivigtut i Grønland, brugtes til fremstilling af soda. På grunden lå der bl.a. en Sodafabrik og Svovlsyrefabrik. Da affaldet fra fremstillingen blev kørt ud og pøst i havet ved strandlinien, blev grunden hele tiden større og større. På den enorme grund – der tidligere havde været en del af den såkaldte ”De fattiges Dyrehave” – blev Tietgens Have opført i 1990’erne. Bebyggelsen blev opkaldt efter den allestedsnærværende finansmand [[C. F. Tietgen]], der også var involveret i kryoliteventyret. Her ligger i dag også Charlottehaven.
 
Østbanegade danner sammen med den forhøjede jernbane en afgrænsning mod Havnen. Man kan sige, at det er Østerbros ”bymur”, der beskytter østerbroerne mod den kraftige trafik fra [[Kalkbrænderihavnsgade]]. En gennemgang ud til en temmelig overflødig bro over Kalkbrænderihavnsgade ved Nordre Frihavnsgade er udsmykket af [[Ib Spang Olsen]] med motiver fra hans barndoms Østerbro.
72

redigeringer

Navigationsmenu