Brugerdiskussion:Tolstrup: Forskelle mellem versioner

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Gentager et tip
Linje 1: Linje 1:

{| class="messagebox standard-talk" align=center width=87% style="padding:5px; font-size: 100%;"
{| class="messagebox standard-talk" align=center width=87% style="padding:5px; font-size: 100%;"
|-
|-
Linje 54: Linje 53:
Hej kan se du har indsat 2 personer under Danske stemmer på Zack og Codys søde hoteliv, du skulle ikke tilfældigvis vide, hvilkke karaktere personer lægger stemme til?
Hej kan se du har indsat 2 personer under Danske stemmer på Zack og Codys søde hoteliv, du skulle ikke tilfældigvis vide, hvilkke karaktere personer lægger stemme til?
--[[Bruger:Thomaxz|Thomaxz]] 5. feb 2009, 21:52 (CET)
--[[Bruger:Thomaxz|Thomaxz]] 5. feb 2009, 21:52 (CET)

== Et tip - igen ==
{{husk forhåndsvisning}}
{{husk beskrivelse}}
Hej Tolstrup. Jeg vil lige minde dig om ovenstående igen. Mvh. --[[Bruger:Medic|Medic (Lindblad)]] 25. jun 2010, 01:21 (CEST)

Versionen fra 25. jun. 2010, 01:21

   Hjertelig velkommen til den danske Wikipedia, Tolstrup!

Jeg håber, at du vil trives her. Begynd gerne med at gennemgå vores guide, som er en hurtig og nem måde at blive introduceret til de vigtigste ting på Wikipedia.

Du kan også læse om tips til, hvordan du hurtigt kommer i gang med at redigere, og de mest almindelige begynderfejl. Hvis du har spørgsmål til, hvordan du kommer i gang, kan du gennemse de oftest stillede spørgsmål om Wikipedia samt nybegynderforummet. Hvis du har andre spørgsmål, så kan du spørge på Landsbybrønden.

Fem ting at tænke på:

  • Vær dristig! Den væsentligste fejl, som nybegyndere begår, er slet ikke at skrive. Skriv! Hvis du begår sproglige fejl eller glemmer nogle ting, vil andre rette den slags til efterhånden. En stor hjælp er at bruge forhåndsvisning til at se, hvordan dine ændringer kommer til at se ud, inden du gemmer dem, og du kan også lege i "sandkassen" inden du går i kast med de rigtige artikler. Husk blot, at du aldrig må kopiere andre steder fra, med mindre det er frit indhold. Prøv desuden altid at skrive fra et neutralt synspunkt og beskriv dine redigeringer.
  • Kig dig omkring! Se bl.a. skribentforsiden - der findes flere nyttige links.
  • Læs og lær! Fortsæt gerne med at læse om god opførsel på Wikipedia, hvordan du uploader billeder og stilmanualen.
  • Stil spørgsmål! De erfarne brugere hjælper gerne på nybegynderforummet hvis du har brug for hjælp! Du kan også få tilknyttet en mentor, der kan hjælpe. En god metode er også at efterligne – se hvordan andre artikler er lavet (kig blandt andet blandt vores pt bedste artikler) og brug nogle af de samme redskaber.
  • Signér! Når du skriver indlæg på diskussionssider (som denne), så husk at signére det du skriver. Dette gør du nemmest ved at klikke på "signér"-knappen eller selv skrive fire tilder (~~~~). Du skal ikke signere bidrag til artikler.

Endnu en gang - velkommen til!

Med venlig hilsen 80.161.21.197 27. dec 2007, 00:46 (CET)

Autobiografi

Hej Tolstrup

Jeg vil bede dig huske på, at autobiografier ikke hører wikipedia til. Du er meget velkommen til at bidrage med andre artikler, og så kan du håbe en anden person finder Frederik Tolstrup notabel til at indføre en artikel. --CarinaT 27. dec 2007, 09:01 (CET)

Aha! Hm... Hvor finder man så sådan en anden én? (;->) (Skrev Tolstrup (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Som du selv påpeger, er du nok ikke så notabel. Det er derfor vigtigt, at du ikke bare bliver ved med at oprette artiklen, ellers kan det ende med en blokering af din bruger. --Tjernobyl 29. dec 2007, 03:47 (CET)

Yess, yess, så må jeg jo bare vente til jeg bliver læst nok til at andre lægger mig på. Men tålmodighed det er ikke lige min stærkeste side! (;->)

Tip

Et lille tip fra en anden wikipedianer.
Når du opretter nye artikler, så husk at wikificere dem. Det vil sige at du sætter relevante opslag i [[ og ]]. Sådan kan læseren også hurtigt slå op i andre relevante artikler.
Et lille tip fra en anden wikipedianer.
Når du opretter nye artikler, så husk at kategorisere dem. Du skal altså finde eller oprette en eller flere kategorier, som de pågældende artikler passer ind under.

--Sabbe 27. dec 2007, 09:16 (CET)

Hej Tolstrup! Jeg vil lige huske dig på, at du meget gerne må huske at kategorisere dine artikler. Det er nemmere hvis du gør arbejdet færdigt, sådan at andre ikke skal ind og rette i det. Hvis du ikke ved hvilken kategori du skal sætte ind, så se under artikler, som du ville forvente var i samme kategori, og sæt dem så ind i din artikel. Det tager ikke lang tid, men de letter arbejdet for andre. Så huske det lige ;-) Mvh. Lindberg 4. mar 2008, 23:38 (CET)
Et lille tip fra en anden wikipedianer.
Når du opretter nye artikler, så husk at wikificere dem. Det vil sige at du sætter relevante opslag i [[ og ]]. Sådan kan læseren også hurtigt slå op i andre relevante artikler.
Et lille tip fra en anden wikipedianer.
Når du opretter nye artikler, så husk at kategorisere dem. Du skal altså finde eller oprette en eller flere kategorier, som de pågældende artikler passer ind under.

Se eksempelvis på rettelserne til Tom Mason-artiklen og rettelserne til Svend Bjerre-artiklen. --Froztbyte 12. jan 2008, 08:21 (CET)

Hej Tolstrup. Jeg vil endnu engang bede dig om at kategorisere dine sider. Desuden vil jeg lige gøre opmærksom på, at signaturer ikke hører til i artiklerne men på diskussionssiderne. --Sabbe 29. jan 2008, 08:41 (CET)
Der mangler stadig kategorisering. Prøv at følge linket i huskeboksen herover så du kan få hjælp til hvordan det gøres. --Sabbe 21. feb 2008, 12:57 (CET)
Wikipedia er ikke...
Tak for dit bidrag til Wikipedia. Det ser dog ud som om, at nogle af dine bidrag ikke opfylder Wikipedias grundregler. Det er derfor vigtigt, at du husker, hvad Wikipedia ikke er.
Skriv ikke om emner hvor du har tilknytning
Wikipedia er ikke et sted, hvor du kan reklamere for dig selv, din arbejdsplads, dine kunder eller for andre.
Kriterier for artikler
Wikipedia er ikke et sted, hvor du kan skrive om dig selv eller om ting du har en nær tilknytning til, eller om emner der ikke har en almen interesse.
Wikipedia:Ingen førstehåndsforskning Ingen førstehåndsforskning
Wikipedia er ikke en talerstol eller en blog, hvor du kan udbrede egne idéer og teorier.
Politik for diskussionssider
Wikipedia er ikke et diskussionsforum til at debattere emnerne i almindelighed.
Du kan læse mere om hvad Wikipedia ikke er, og samtidigt er det vigtigt, at du skriver ud fra et neutralt synspunkt.

Ved at overholde disse regler får alle mest ud af det i længden. Du er selvfølgelig velkommen til at spørge i begynderforummet, såfremt du har yderligere spørgsmål.

Med venlig hilsen Broadbeer, Thomas 23. mar 2008, 19:06 (CET)

Hej Tolstrup. Jeg føler lidt jeg kommer til at gentage mig selv igen, men vil du ikke prøve at huske wikificering og kategorisering. Dertil kommer manglende interwikilinks dvs. links til de øvrige wikipediaer samt stubangivelser fx {{skuespillerstub}}. --Sabbe 2. jul 2008, 22:34 (CEST)

KATEGORISERING

Hej Tolstrup. Jeg er meget ked af at skulle gentage mig selv og andre brugere igen og igen. Imidlertid får du lige dette tip en gang til. Vær venlig at efterleve det. Hvis ikke det sker kan det komme på tale med en midlertidig blokering, så du kan få tid til at læse op på hvordan man kategoriserer. --Sabbe 19. aug 2008, 11:04 (CEST)

Danke stemmer, Zakc og Cody

Hej kan se du har indsat 2 personer under Danske stemmer på Zack og Codys søde hoteliv, du skulle ikke tilfældigvis vide, hvilkke karaktere personer lægger stemme til? --Thomaxz 5. feb 2009, 21:52 (CET)

Et tip - igen

Et lille tip fra en anden wikipedianer.
Når du redigerer eller opretter artikler, så husk venligst at bruge forhåndsvisning. Dermed undgås for meget støj på listen over seneste ændringer, og du vil fange de fleste af dine slåfejl selv. Bemærk, at der findes forskellige redigeringsværktøjer, som gør det lettere at fange stavefejl.
Et lille tip fra en anden wikipedianer.
Når du laver større eller mindre ændringer i artikler, samt når du laver nye artikler, så husk venligst at udfylde feltet "Opsummér redigering" placeret under den store redigeringsboks. Dette er med til at informere andre wikipedianere om, hvad du har rettet på den aktuelle side. Du sparer således andres tid, hvis du lige noterer, at du f.eks. blot har rettet en stavefejl. Omvendt kan det også tiltrække ekstra opmærksomhed, hvis du noterer, at du har lavet en større omskrivning eller tilføjelse til en artikel, så dine tilføjelser kan blive læst igennem. Hvis du har svært ved at huske at beskrive dine ændringer, kan du tilrette dine indstillinger, således at du får besked, hvis ikke du har beskrevet en ændring.

Hej Tolstrup. Jeg vil lige minde dig om ovenstående igen. Mvh. --Medic (Lindblad) 25. jun 2010, 01:21 (CEST)