Forskel mellem versioner af "Tegnsprog"

Spring til navigation Spring til søgning
1.395 bytes tilføjet ,  for 10 år siden
ingen redigeringsopsummering
m (Robot: Ændrer Kategori:Døv)
'''Tegnsprog''' er [[døv]]es [[sprog]]. TegnsprogDansk tegnsprog er et sprog på samme måde, som for eksempel dansk talesprog er et sprog., Imen modsætningligesom tildansk dettalesprog taltehar sprog,et somvist udtrykkessammenfald vedmed hjælpde aføvrige, lydskandinaviske talesprog, udtrykkesså er der visse sammenfald mellem [[dansk tegnsprog]] visueltog medfor bevægelser,eksempel gestussvensk og mimiknorsk tegnsprog. Mange danske døve kender til andre landes tegnsprog, især amerikansk tegnsprog, [[ASL]], bruges meget ved kommunikation mellem døve fra forskellige lande.
 
I modsætning til det talte sprog, som udtrykkes ved hjælp af lyd, udtrykkes tegnsprog visuelt med bevægelser, gestus og mimik.
Tegnsprog er et selvstændigt sprog; det har sin egen [[Tegnsprog grammatik|grammatik]], som er forskellig fra det danske sprogs grammatik. Tegnsprog er ikke internationalt. Der findes omtrent lige så mange forskellige tegnsprog i verden, som der findes talesprog.
 
Tegnsprog er et selvstændigt sprog; det har sin egen [[Tegnsprog grammatik|grammatik]], som er forskellig fra det danske tale(og skrift)sprogs grammatik. Tegnsprog er ikke internationalt; i modsætning til for eksempel [[Esperanto]] og [[Volapyk]] er tegnsprog ikke et [[kunstsprog]], dvs. "opfundet", men i stedet et sprog, som er udviklet gennem århundreder og årtusinder i løbende kommunikation verden over. Der findes omtrent lige så mange forskellige tegnsprog i verden, som der findes talesprog, men ikke alle lande har lovpligtig undervisning af døve, og der findes derfor mange lande, hvor det lokale tegnsprog kan variere endog meget fra region til region, og hvor der ikke kan siges at være et reelt "rigsmål".
 
[[Mundhåndsystem]] er et mundaflæsningsstøttesystem opfundet i Danmark af [[Georg Forchhammer]], forstander ved [[Nyborgskolen]] i starten af 1900-tallet, hvor højre hånds fingres bevægelser angiver konsonanterne i det talte sprog, og som bruges som støtte ved mundaflæsning. Der findes i dag kun ganske få døve i Danmark, som kommunikerer ved hjælp af mundhåndsystem.
 
[[Lorm]] er et alfabetiseringssystem og således ikke et egentligt tegnsprog. Bruges af [[døvblind]]e især i tysktalende lande.
 
Døve bruger ikke [[Braille]], som er et punktsystem til læsning for [[blinde]] og [[svagtseende]].
 
== Se også ==
* [[Programmeringssprog]]
* [[Mundaflæsning]]
* [http://www.wiksigntegnsprog.orgdk/lsf/Langue:Signes_du_Monde VerdenTegnsprog TegnsprogOnline] ''(franskdansk /tegnsprogsordbog engelskonline)''
* [http://www.wiksign.org/lsf/Langue:Signes_du_Monde Verdens Tegnsprog] ''(fransk / engelsk)''
{{Commonskat|Sign language}}
 
Anonym bruger

Navigationsmenu