Børsmose: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m wiki
Linje 2: Linje 2:


== Ekspropriationen ==
== Ekspropriationen ==
I 1967 [[ekspropriation|eksproprieres]] områderne Kjærgård, Børsmose og Grærup til brug for [[militær]]e aktioner. Derfor er der den dag i dag en forbitrelse fra nulevende og efterkommere af [[beboer]]ne over [[stat]]ens overtrædelse af den i [[grundloven]] §73 befæstede ejendomsret. Før, under og efter ekspropriationen var der interesse blandt borgere i [[Oksbøl]] for at indsamle historisk interessante materialer fra [[hede]]ns borgere. Indsamlingen var ledet af skoleinspektør Gunnar Borg og borgmester
I 1967 [[ekspropriation|eksproprieres]] områderne Kjærgård, Børsmose og Grærup til brug for [[militær]]e aktioner. Derfor er der den dag i dag en forbitrelse fra nulevende og efterkommere af [[beboer]]ne over [[stat]]ens overtrædelse af den i [[grundloven]] §73 befæstede ejendomsret. Før, under og efter ekspropriationen var der interesse blandt borgere i [[Oksbøl]] for at indsamle historisk interessante materialer fra [[hede]]ns borgere. Indsamlingen var ledet af skoleinspektør Gunnar Borg og borgmesteren.


== Brikby ==
== Brikby ==

Versionen fra 2. jul. 2010, 22:04

Børsmose er navnet på et område i Vester Horne Herred i Ål Sogn, Varde Kommune, hvor der har boet bønder og fiskere i århundreder. Børsmose er nu mest kendt for de forladte huse og Børsmose strand.

Ekspropriationen

I 1967 eksproprieres områderne Kjærgård, Børsmose og Grærup til brug for militære aktioner. Derfor er der den dag i dag en forbitrelse fra nulevende og efterkommere af beboerne over statens overtrædelse af den i grundloven §73 befæstede ejendomsret. Før, under og efter ekspropriationen var der interesse blandt borgere i Oksbøl for at indsamle historisk interessante materialer fra hedens borgere. Indsamlingen var ledet af skoleinspektør Gunnar Borg og borgmesteren.

Brikby

I Børsmose har militæret indrettet sig med hovedafdeling på den gamle går kaldet Store Brik eller Brikgård. Lige nedenfor denne har man opført en by kaldet Brikby til brug ved øvelser.

Kirken

Når borgerne i Børsmose, Kjærgård, Grærup og Vejers skulle i kirke, måtte de den lange vej til Ål Kirke i Oksbøl. Men i 1902 byggede man Børsmose Kirke centralt i Børsmose, så borgerne nu nemmere kom dertil.