Christian 7.s Orden: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
6 bytes tilføjet ,  for 11 år siden
m
Bot: Kosmetiske ændringer
m (typo)
m (Bot: Kosmetiske ændringer)
[[Fil:Christian den 7.jpg|thumb|Christian 7., ordenens indstifter]]
'''Christian 7.s Orden''' også kaldt '''Ordenen Tessera Concordiæ''' var en dansk orden indstiftet [[21. oktober]] [[1774]]. Den blev indstiftet i anledning [[Arveprins Frederik]] bryllup og kan have vært en erstatning for [[Mathildeordenen]], som forsvandt i [[1772]] da dronning [[Caroline Mathilde]]s ægteskab med kong [[Christian 7.]] blev opløst og hun blev landsforvist. Ordenens navn på latin betyder ''tegnet på enighed'', en henvisning til nye, harmoniske tilstande i kongefamilien efter [[Johann Friedrich Struensee|Struensees]] fald. '''''Ordenen Tessera Concoridæ''''' var en hofforden, som kun blev tildelt et begrænset antal medlemmer af kongehuset. Den gik gradvis ud af brug. Ordenen overlevede sandsynligvis ikke [[Juliane Marie af Braunschweig-Wolfenbüttel|enkedronning Juliane Marie]], som døde i [[1796]].
== Insignier ==
Ordenstegnet for ''Ordenen Tessera Concoridæ'' bestod af et hvidtemaljeret kors med røde kanter, en henvisning til Dannebrogskorset. Korset havde stråler i korsvinklerne. Over korset var det placeret en medaljon med kongens monogram, bogstavet C og tallet 7, på en rødemaljeret oval baggrund. Medaljonen var omgivet af en krans og udenfor denne igen en bord i lyst blåt, med [[Elefantordenen]]s ordenstegn nederst. Borden havde indskriften ''«• GLORIA • EX AMORE • PATRIA •»'' (kærlighed til fædrelandet, min ære), kongens valgsprog. Ordenstegnet var lavet i guld og kostbart udstyrt med ædelstene. Reversen bar indskriften ''«TESSERA CONCORDIÆ»'', ordenens motto. Ordenstegnet var ophængt i båndet i en kongekrone.
Ordensbåndet var lyst blåt bånd, som i Elefantordenens [[ordensbånd]], med smalle kantstriber i hvidt og rødt, som i båndet for [[Dannebrogordenen]].
 
Det blev også lavet ordensringe der bar Christian 7.s monogram og Elefantordenens bånd og ordenstegn indgik sammen med kongens valgsprog og en kongekrone.
== Tildeling ==
Udnævnelse til ordenen fandt sted [[21. oktober]] [[1774]] da arveprins Frederik giftede sig med [[Sofie Frederikke af Mecklenburg-Schwerin]]. Antallet medlemmer regnes til omkring ti. I tillæg til kongen selv, blev enkedronning Juliane Marie, arveprins Frederik og prinsesse Sophie Frederikke, [[Frederik 6.|kronprins Frederik]], [[Louise Augusta af Danmark|prinsesse Louise Augusta]], prinsesse Charlotte Amalie (datter af [[Frederik 4.]]), samt kongens søstre [[Sofia Magdalena af Danmark|Sofia Magdalena, dronning af Sverige]], [[Vilhelmine Caroline af Danmark|Vilhelmine Caroline]] og [[Louise af Danmark-Norge|Louise]] udnævnt til medlemmer af ordenen.
 
Det antages at ordensringene blev tildelt fem personer: [[Ove Høegh-Guldberg]], general [[Hans Henrik von Eickstedt]], generalløjtnant [[Georg Ludvig von Køller-Banner]], generalkrigskommissær [[Johan Frederik Classen]] og kammerjunker [[Engel Carl Ernst Schack]].
== Kilde ==
Lars Stevnsborg: Kongeriget Danmarks ordener, medaljer og hederstegn. Kongeriget Islands ordener og medaljer, Syddansk Universitetsforlag, 2005, s. 195–198
[[no:Ordenen Tessera Concordiæ]]
 
[[Kategori:Ordener, dekorationer og medaljer fra Danmark]]
[[Kategori:Etableret i 1774]]
[[Kategori:Ophørt i 1796]]
 
[[no:Ordenen Tessera Concordiæ]]

Navigationsmenu