Elektrisk stol: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m →‎Historie: rettet trykfejl
m →‎Afskaffelse: rettet trykfejl
Linje 25: Linje 25:
== Afskaffelse ==
== Afskaffelse ==
[[Fil:Map of US electric chair usage.svg|thumb|right|Kort over hvilke stater i USA, der bruger eller har brugt den elektriske stol. Gule stater bruger i dag stolen, mens de grønne har benyttet den tidligere.]]
[[Fil:Map of US electric chair usage.svg|thumb|right|Kort over hvilke stater i USA, der bruger eller har brugt den elektriske stol. Gule stater bruger i dag stolen, mens de grønne har benyttet den tidligere.]]
Efter at [[Texas (USA)|Texas]] havde indført [[giftinjektion]] i [[1982]], blev den elektriske stadig sjældnere brugt. I 2004 er staterne [[Alabama]], [[Florida]], [[Nebraska]], [[South Carolina]], [[Tennessee]] og Virginia de eneste steder i verden, hvor stolen er en valgmulighed. I Nebraska er stolen den eneste henrettelsesmetode; i de øvrige stater kan den dødsdømte selv vælge mellem den og injektionen.
Efter at [[Texas (USA)|Texas]] havde indført [[giftinjektion]] i [[1982]], blev den elektriske stol stadig sjældnere brugt. I 2004 er staterne [[Alabama]], [[Florida]], [[Nebraska]], [[South Carolina]], [[Tennessee]] og Virginia de eneste steder i verden, hvor stolen er en valgmulighed. I Nebraska er stolen den eneste henrettelsesmetode; i de øvrige stater kan den dødsdømte selv vælge mellem den og injektionen.


== Se også ==
== Se også ==

Versionen fra 6. aug. 2010, 13:52

Den første elektriske stol, hvori William Kemmler blev henrettet i 1890

Den elektriske stol er en udrustning, som har været i udstrakt brug i USA til henrettelse af dødsdømte forbrydere. Den indførtes i slutningen af 1800-tallet. Over 25 stater anvendte den i hele 1900-tallet. Nu i 2000-tallet ser det ud til, at den er ved at gå af brug.

Historie

Den første praktisk anvendelige elektriske stol blev konstrueret af Harold P. Brown. Browns konstruktion var baseret på vekselstrøm, en teknik som netop da var ved at komme frem som konkurrent til Edisons jævnstrøm. Valget af vekselstrøm skyldtes Edisons påstand om, at denne var livsfarligere end jævnstrøm.

Staten New York nedsatte i 1886 en komité som skulle finde frem til en ny og mere human henrettelsesmetode i stedet for hængning. Efter at Brown og Edison havde gennemført undersøgelser og prøver (på dyr), blev vekselstrømsstolen antaget af komiteen i 1889. [1]

Den første som blev henrettet i stolen var William Kemmler i New Yorks Auburn Prison 6. august 1890. Fra 1897 til 1908 blev den elektriske stol indført i Ohio, Massachusetts, New Jersey og Virginia, og den blev snart den overvejende metode i USA. Denne plads holdt den indtil midt i 1980erne, til trods for at gaskammeret fra 1950erne voksede i popularitet.

En rekord blev sat en juliaften i 1929 da syv mænd blev henrettet, den ene efter den anden, i stolen i Kentucky State Penitentiary, Eddyville.

Et eksempel på kendte personer som er endt i stolen er Julius og Ethel Rosenberg.

Den elektriske stol gik af brug efterhånden som lovgiverne søgte efter mere humane henrettelsesmetoder. Giftinjektion blev den mest anvendte, ikke mindst som følge af avisberetninger om tilfælde hvor der var kludret med stolen i begyndelsen af 1980'erne. Nogle stater lader endnu den dømte vælge mellem stolen og giftinjektion. Det er sjældent at nogen foretrækker stolen. Stolen var senest i brug i maj 2004 da James Neil Tucker blev henrettet i South Carolina; dette bliver muligvis den sidste gang, den kommer i brug.

Metode

Den dødsdømte blev sædvanligvis fastspændt i stolen med en elektrode anbragt på sit hoved og en anden på det ene ben. Mindst to gange blev elektrisk strøm sendt igennem den dødsdømte i flere minutter. Først anvendtes en spænding på ca. 2.000 volt som skulle gennembryde hudens modstand og fremkalde bevidstløshed. En strømstyrke på ca. 8 ampere var det normale.

Afskaffelse

Kort over hvilke stater i USA, der bruger eller har brugt den elektriske stol. Gule stater bruger i dag stolen, mens de grønne har benyttet den tidligere.

Efter at Texas havde indført giftinjektion i 1982, blev den elektriske stol stadig sjældnere brugt. I 2004 er staterne Alabama, Florida, Nebraska, South Carolina, Tennessee og Virginia de eneste steder i verden, hvor stolen er en valgmulighed. I Nebraska er stolen den eneste henrettelsesmetode; i de øvrige stater kan den dødsdømte selv vælge mellem den og injektionen.

Se også

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til: