Spring til indhold

Eufemisme: Forskelle mellem versioner

244 bytes fjernet ,  for 12 år siden
lix
m (Bot: Link FA -bg)
(lix)
En '''eufemisme''' er et ord, der bruges som omskrivning for et ordandet, der af den ene eller anden grund er uønsket eller [[tabu]]-belagt. Årsagen kan være, at det oprindelige ord opfattes som ubehageligt eller [[vulgær]]t, eller at det opfattes som negativt eller nedsættende, et såkaldt [[pejorativ]].
 
Eksempler på eufemismer er: ''sove ind'' og "afgå ved døden" i stedet for ''at [[Død|dø]]'', ''[[adamskostume]]''/''[[evakostume]]'' i stedet for ''[[nøgenhed]]'', ''[[lønmodtager]]'' i stedet for ''[[arbejder]]'', ''sort'' ellerog ''farvet'' i stedet for ''[[neger]]'', og ''[[samspilsramt]]'' i stedet for ''[[adfærdsvanskelig]]'' eller ''[[miljøskadet]]''.
 
Canadieren [[Steven Pinker]] har udviklet en teori, som han kalder ''eufemisme-trædemøllen''. Ifølge den vil de negative associationer, der er forbundet med et ord, altid efter en vis periode blive overført til eufemismen. Det kan så igen førefører til dannelsen af en ny eufemisme. ÅrsagenNye er,ord at brugen af et nyt ordbidrager ikke bidrager til at løse problemer. Det kan højst tilsløre problemernedem og dermed måske endda forsinke en virkelig løsning.
 
I nogle tilfælde ser man derfor ogsåses den modsat rettedemodsatte tendens. Det vil sige, at brugen af eufemismer bevidst afvises, atog mantingen insisterer på, at kalde tingenkaldes ved "rette navn", ud fra en betragtning om, at "det ikke er noget at skamme sig over". Et eksempel på det har vi i [[1970'erne]], hvor [[kvindebevægelsen]] insisterede på brugen af ordet [[kvinde]] frem for de dengang meget udbredte eufemismer [[Frue|dame]] og [[pige]]. Et andet eksempel er mangeMange [[homoseksuel]]lesle insistereninsistererbrugenat afbruge ordet ''bøsse'', der tidligere blev anset for megetvar negativt, og derfortabubelagt; var tabubelagt, mendet blev vendt til generelt at blive opfattet somnu neutralt.
 
[[Kategori:Ordtyper]]
Anonym bruger