Road movie: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
TXiKiBoT (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: cs:Road movie
Luckas-bot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: ko:로드 무비
Linje 40: Linje 40:
[[it:Road movie]]
[[it:Road movie]]
[[ja:ロードムービー]]
[[ja:ロードムービー]]
[[ko:로드 무비]]
[[nl:Roadmovie]]
[[nl:Roadmovie]]
[[no:Road Movie]]
[[no:Road Movie]]

Versionen fra 14. aug. 2010, 07:05

Road movie er en filmgenre, hvor handlingen udspiller sig på en rejse, som regel i bil eller på motorcykel.

Kendetegn

Det er typisk for road movies, at de beskriver en rejse på såvel det ydre som det indre plan. Filmenes hovedpersoner foretager en længere fysisk rejse, hvorigennem de også bevæger sig psykologisk, fx ved at blive mere modne, sikre på sig selv, mindre skråsikre eller lignende. Når rejsen slutter, vil de ofte være kommet "hjem" på en eller anden måde. Enkelte road movies ender i hovedpersonernes (selv)destruktion.

Et andet markant træk i road movies er deres episodiske opbygning, hvor hovedpersonerne på deres rejser kommer ud for forskellige oplevelser og møder forskellige mennesker, der hver især påvirker dem i deres indre bevægelse.

Baggrund og historie

Road movierne bygger på en ældgammel tradition fra litteraturen, hvor Homers Odysseen er et af de tidligst kendte eksempler.

I filmens ungdom kom der nogle road movies i USA, men det var først efter 2. verdenskrig, at genren blomstrede op for alvor i takt med udbredelsen af bilen som transportmiddel. Det var dog formodentlig først i 1960'erne, at betegnelsen road movie vandt genklang med film som Easy Rider og Bonnie og Clyde.

Eksempler

FilmSpire
Denne filmartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.