Forskel mellem versioner af "Joseph Pulitzer"

Spring til navigation Spring til søgning
573 bytes tilføjet ,  for 10 år siden
Tilføjelse med kilde.
m (robot Tilføjer: sh:Joseph Pulitzer)
(Tilføjelse med kilde.)
'''Joseph Pulitzer''' ([[10. april]] [[1847]] i [[Makó]], [[Ungarn]] – [[29. oktober]] [[1911]] i [[Charleston (South Carolina)|Charleston]], [[South Carolina]], [[USA]]) var en ungarsk-amerikansk [[journalist]] og udgiver, der er bedst kendt for at have lagt navn til [[Pulitzerprisen]] og for sammen med [[William Randolph Hearst]] at have grundlagt såkaldt ''gul journalistik''.
 
Pulitzer [[emigration|emigrerede]] til USA i [[1864]] for at deltage i [[den amerikanske borgerkrig]] som kavalerist. Han slog sig ned i [[New York]] og havde forskellige jobs, mens han uddannede sig til [[jurist]]. Senere, i [[1868]], blev han journalist ved den tyske avis ''Westliche Post'' i [[St. Louis]], fordi han, i forbindelse med sin uddannelse, havde skrevet en artikel om [[immigrant]]ers hårde forhold.<ref name="Hvem var Pulitzer">"Hvem var Pulitzer?", i ''[[Illustreret Videnskab - Historie|HISTORIE]]'', nr. 13, 2010, Bonnier Publications International A/S, side 12.</ref> Han blev valgt til parlamentet i [[Missouri]] året efter. I [[1878]] købte han et par lokale aviser samme sted og i [[1883]] også ''New York World'', som under hans ledelse blev en vigtig avis med tilknytning til [[Demokratiske parti (USA)|Demokraterne]]. Han trak sig tilbage i [[1887]]. I [[1903]] donerede han 2 mio. dollar til etableringen af School of Journalism ved [[Columbia University]].
 
Fælles for Pulitzers aviser var kombinationen af [[kampagnejournalistik]], store afsløringer og massiv [[markedsføring]], hvilket skabte et stort publikum. Konkurrencen med ''New York Morning Journal'' betød, at ''New York World'' optrappede den gule journalistik; sensationsstoffet. Det gjorde sig blandt andet gældende i dækningen af [[den spansk-amerikanske krig]], men resulterede også i, at han generelt ikke var velanset blandt kollegaer, da de ikke mente, han stod for god, seriøs journalistik.<ref name="Hvem var Pulitzer"/>
 
Joseph Pulitzer er begravet på Woodlawn Cemetery i [[Bronx]], [[New York City]].
 
== Referencer ==
{{Reflist}}
 
{{FD|1847|1911|Pulitzer, Joseph}}
11.360

redigeringer

Navigationsmenu