Christian Bille: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Xqbot (diskussion | bidrag)
m robot Ændrer: sv:Christian Bille
m ændre sorteringsnøgle i skabelon FD
Linje 50: Linje 50:
{{salmonsens}}
{{salmonsens}}


{{FD|1799|1853|Bille, Christian Høyer}}
{{FD|1799|1853|Bille, Christian}}


[[Kategori:Slægten Bille|Christian]]
[[Kategori:Slægten Bille|Christian]]

Versionen fra 23. aug. 2010, 18:32

Christian Høyer Bille (19. august 1799 i København - 19. juni 1853 i London) var en dansk diplomat.

Bille tog jur. Embedseksamen 1823, og efter at have beklædt forskellige underordnede Stillinger, dels i Udenrigsministeriet, dels ved de danske Legationer i Frankfurt, Sthlm og London, blev han 1836 dansk Ministerresident ved Hansestæderne og 1847 Gesandt i Stockholm. Her bidrog han 1848 kraftig til, at den sv.-norske Regering tog den Beslutning, under visse Forudsætninger at yde Danmark militær Hjælp. Ligeledes deltog han Eftersommeren 1848 i de Underhandlinger, som førte til Vaabenstilstanden i Malmö. Samme Efteraar fik han Orlov fra sin Gesandtskabspost for midlertidig at fungere som Direktør i Udenrigsministeriet. Novemberministeriets Udenrigsminister, Grev A. V. Moltke, var ikke særlig hjemme i denne Gren af Adm., og B. blev derfor den, som under ham faktisk kom til at udøve den største Indflydelse paa den daglige Ledelse af Ministeriets Forretninger. Han tilhørte Helstatsmændenes Skole, og dette kom paa mere end een Maade til at afsætte Mærker, skønt Udenrigspolitikken dengang mere var en Politik fra Dag til Dag end en konsekvent Stræben hen imod bestemte Maal. Juni 1850 vendte B. tilbage til sin Gesandtskabspost, men kaldtes i Efteraaret 1851 atter fra den for at anvendes i specielle Missioner. I Slutn. af Aaret sendtes han saaledes til Wien, for sammen med den danske Gesandt der og Kammerherre Bülow at forhandle med Fyrst Schwarzenberg om den af Udenrigsminister Bluhme foreslaaede Plan til en Ordning af det danske Monarkis Forfatningsforhold. Det var af disse Underhandlinger, at »Aftalerne af 1851 og 52« og »Kundgørelsen af 28. Jan. 1852« fremgik. 1852 blev B. Gesandt i London og førte som saadan Underhandlingerne om Londontraktaten af 8. Maj 1852, ang. den danske Tronfølge. -- Hans Enke var i en Del Aar Overhofmesterinde hos Dronning Louise.

Eksterne henvisninger


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.