Folketingsmedlem: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Rettet link
lix
Linje 1: Linje 1:
Et '''folketingsmedlem''', forkortet '''MF''' (''for medlem af Folketinget''), er betegnelsen for et medlem af [[Danmark]]s [[parlament]], [[Folketinget]].
Et '''folketingsmedlem''' forkortet '''MF''' (''for medlem af Folketinget'') er betegnelsen for et medlem af [[Danmark]]s [[parlament]], [[Folketinget]].


Der er 179 folketingsmedlemmer - 175 valgt i [[Danmark]], 2 valgt i [[Grønland]] og 2 valgt på [[Færøerne]]. Medlemmerne er valgt for en periode på op til fire år. Herefter udskriver [[statsminister]]en [[folketingsvalg]]. Statministeren har dog ret til at udskrive valg på et hvilket som helst tidspunkt i løbet af valgperioden, valget udskrives dog formelt af [[regent]]en. De nuværende medlemmer i Folketinget blev valgt ved [[Folketingsvalg 2007|valget den 13. november 2007]].
Der er 179 folketingsmedlemmer - 175 valgt i [[Danmark]], to valgt i [[Grønland]] og to valgt på [[Færøerne]]. Medlemmerne er valgt for en periode for fire år, hvis ikke [[statsminister]]en udskriver [[folketingsvalg]] inden: Statministeren har ret til at udskrive valg på et hvilket som helst tidspunkt i løbet af valgperioden. Valget udskrives formelt af [[regent]]en. De nuværende medlemmer i Folketinget blev valgt ved [[Folketingsvalg 2007|valget den 13. november 2007]].


Da man kun i [[Danmark]] bruger betegnelsen ''Folketing'' om [[parlament]]et, har man andre betegnelser i andre lande. Se [[parlamentsmedlem]] for den generelle beskrivelse.
Kun i [[Danmark]] bruges ''Folketing'' om [[parlament]]et, andre lande bruger andre betegnelser. Se [[parlamentsmedlem]] for den generelle beskrivelse.


== Vederlag ==
== Vederlag ==
Linje 10: Linje 10:
Endelig kan et folketingsmedlem få godtgørelse for dobbelt husførelse, såfremt medlemmet bor længere væk end [[Nyborg Kommune]]. Denne godtgørelse udgør maksimalt 7.249 kr. pr. måned.
Endelig kan et folketingsmedlem få godtgørelse for dobbelt husførelse, såfremt medlemmet bor længere væk end [[Nyborg Kommune]]. Denne godtgørelse udgør maksimalt 7.249 kr. pr. måned.


Hvis der ikke opnås genvalg, tilbydes 12-24 måneder løn afhængigt af, hvor længe man har været medlem af Folketinget. Efter 13 månededer modregnes anden indtægt.
Hvis medlemmet ikke opnår genvalg, tilbydes 12-24 måneder løn afhængigt af, hvor længe det har været medlem af Folketinget. Efter 13 månededer modregnes anden indtægt.


Efter et års medlemskab af Folketinget har man ret til [[pension]] fra 60 års-alderen. Den højeste pension udbetales efter 20 års medlemskab af Folketinget og udgør 26.418 kr. om måneden, for pensionister under 65 år dog 29.642 kr.
Efter et års medlemskab af Folketinget er der ret til [[pension]] fra 60 års-alderen. Den højeste pension udbetales efter 20 års medlemskab af Folketinget og udgør 26.418 kr. om måneden, for pensionister under 65 år dog 29.642 kr.


[[Kategori:Folketingsmedlemmer| ]]
[[Kategori:Folketingsmedlemmer| ]]

Versionen fra 24. aug. 2010, 13:03

Et folketingsmedlem forkortet MF (for medlem af Folketinget) er betegnelsen for et medlem af Danmarks parlament, Folketinget.

Der er 179 folketingsmedlemmer - 175 valgt i Danmark, to valgt i Grønland og to valgt på Færøerne. Medlemmerne er valgt for en periode for fire år, hvis ikke statsministeren udskriver folketingsvalg inden: Statministeren har ret til at udskrive valg på et hvilket som helst tidspunkt i løbet af valgperioden. Valget udskrives formelt af regenten. De nuværende medlemmer i Folketinget blev valgt ved valget den 13. november 2007.

Kun i Danmark bruges Folketing om parlamentet, andre lande bruger andre betegnelser. Se parlamentsmedlem for den generelle beskrivelse.

Vederlag

Et folketingsmedlem modtager et vederlag på 45.913 kr. om måneden (2007). Dertil kommer et skattefrit omkostningstillæg pr. måned på 4.402 kr. ved bopæl i Danmark og 5.896 kr. for medlemmer valgt i Grønland eller på Færøerne.

Endelig kan et folketingsmedlem få godtgørelse for dobbelt husførelse, såfremt medlemmet bor længere væk end Nyborg Kommune. Denne godtgørelse udgør maksimalt 7.249 kr. pr. måned.

Hvis medlemmet ikke opnår genvalg, tilbydes 12-24 måneder løn afhængigt af, hvor længe det har været medlem af Folketinget. Efter 13 månededer modregnes anden indtægt.

Efter et års medlemskab af Folketinget er der ret til pension fra 60 års-alderen. Den højeste pension udbetales efter 20 års medlemskab af Folketinget og udgør 26.418 kr. om måneden, for pensionister under 65 år dog 29.642 kr.


SamfundSpire
Denne samfundsartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.