Gaius Cilnius Mæcenas: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
lix
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Hackert, Villa des Maecenas und Wasserfälle in Tivoli, 1783.jpg|thumb|250px|Mæcenas' villa i Tivoli, Italien]]
[[Fil:Hackert, Villa des Maecenas und Wasserfälle in Tivoli, 1783.jpg|thumb|250px|Mæcenas' villa i Tivoli, Italien]]
'''Gaius Cilnius Mæcenas''' ([[70 f.Kr.]]-[[8 f.Kr.]]) var en romersk politiker fra [[Arretium]], der var blandt [[Augustus]]' venner. Han var en af hovedmændene i Augustus' [[kulturpolitik]], idet han støttede håbefuldt kunstnere, der skrev pænt om Augustus. Det var muligt på grund af hans enorme formue.
'''Gaius Cilnius Mæcenas''' ([[70 f.Kr.]]-[[8 f.Kr.]]) var en romersk politiker fra [[Arretium]], der var blandt [[Augustus]]' venner. Han var en af hovedmændene i Augustus' [[kulturpolitik]], idet han støttede håbefulde kunstnere, der skrev pænt om Augustus. Det kunne han pga. sin enorme formue.


Første gang Mæcenas omtales er i [[40 f.Kr.]], hvor han hjalp ved fredsforhandlingerne mellem [[Augustus]] og [[Marcus Antonius]]. Siden er han knap så synlig i det politiske liv. Fra omkring 30'erne f.Kr. begyndte han at støttet kunstnere som [[Vergil]], [[Varius Rufus]], [[Properts]] og [[Horats]]. Det er ikke en tilfældighed, at hans navn i dag (jf. en ''[[mæcen]]'') betyder en person, der støtter kunstnere.
Første gang Mæcenas omtales er i [[40 f.Kr.]], hvor han hjalp ved fredsforhandlingerne mellem [[Augustus]] og [[Marcus Antonius]]. Siden er han knap så synlig i det politiske liv. Fra omkring 30'erne f.Kr. begyndte han at støtte kunstnere som [[Vergil]], [[Varius Rufus]], [[Properts]] og [[Horats]]. Det er ikke en tilfældighed, at hans navn i dag (jf. en ''[[mæcen]]'') betyder en person, der støtter kunstnere.


Flere store værker heribland [[Vergil]]s ''Georgica'' og [[Horats]]' ''Oder'' er tilegnet Mæcenas, og man tilskriver ham også [[Properts]]' forandring fra en grov digter til en mere folkelig digter.
Flere store værker heribland [[Vergil]]s ''Georgica'' og [[Horats]]' ''Oder'' er tilegnet Mæcenas, og han tilskrives også [[Properts]]' forandring fra en grov digter til en mere urban.


Augustustidens rebel, digteren [[Ovid]] var ikke støttet af Mæcenas.
Augustustidens rebel, digteren [[Ovid]], var ikke støttet af Mæcenas. Ovid skrev nu heller ikke særligt pænt om Augustus.
Mæcenas' pragtvilla i Rom er udgravet.
Mæcenas' pragtvilla i Rom er udgravet.
{{FD|70 f.Kr.|8 f.Kr.|Mæcenas, Gaius Cilnius}}
{{FD|70 f.Kr.|8 f.Kr.|Mæcenas, Gaius Cilnius}}

Versionen fra 5. sep. 2010, 18:09

Mæcenas' villa i Tivoli, Italien

Gaius Cilnius Mæcenas (70 f.Kr.-8 f.Kr.) var en romersk politiker fra Arretium, der var blandt Augustus' venner. Han var en af hovedmændene i Augustus' kulturpolitik, idet han støttede håbefulde kunstnere, der skrev pænt om Augustus. Det kunne han pga. sin enorme formue.

Første gang Mæcenas omtales er i 40 f.Kr., hvor han hjalp ved fredsforhandlingerne mellem Augustus og Marcus Antonius. Siden er han knap så synlig i det politiske liv. Fra omkring 30'erne f.Kr. begyndte han at støtte kunstnere som Vergil, Varius Rufus, Properts og Horats. Det er ikke en tilfældighed, at hans navn i dag (jf. en mæcen) betyder en person, der støtter kunstnere.

Flere store værker heribland Vergils Georgica og Horats' Oder er tilegnet Mæcenas, og han tilskrives også Properts' forandring fra en grov digter til en mere urban.

Augustustidens rebel, digteren Ovid, var ikke støttet af Mæcenas. Ovid skrev nu heller ikke særligt pænt om Augustus. Mæcenas' pragtvilla i Rom er udgravet.