Forskel mellem versioner af "Borgerdydskolerne"

Spring til navigation Spring til søgning
1 byte tilføjet ,  for 14 år siden
særlige fag for disciplene, eftersom de var bestemte for handelen eller til at studere -> ... efter som de var bestemte for handelen eller til at studere
(linkfix)
(særlige fag for disciplene, eftersom de var bestemte for handelen eller til at studere -> ... efter som de var bestemte for handelen eller til at studere)
'''Borgerdydskolerne''' var oprindelig en blanding af [[realskole]]r og lærde skoler ([[latinskole]]r), der blev stiftede af [[Selskabet for Borgerdyd|Borgerdydselskabet]], særlig på foranledning af [[Abraham Kall]].
 
[[1. maj]] [[1787]] oprettedes Borgerdydskolen i [[København]] (i dag [[Østre Borgerdyd Gymnasium]]) med [[Jens Bertel Møller]] som "[[førstelærer]]" under tilsyn af en direktion, hvis virksomste medlem Kall var, og den oprindelige plan gik ud på, at skolen ikke blot skulle give en for alle fælles undervisning i [[religion]] og [[sædelære]], [[fædreland]]ets [[Dansk (sprog)|sprog]], skrivning, [[regning]], [[historie]], [[geografi]] og [[naturhistorie]], frihåndstegning og [[arkitektur]], men at der endvidere skulle gives en speciel uddannelse i særlige fag for disciplene, eftersomefter som de var bestemte for handelen eller til at studere, hvorfor der fandt en deling sted i handelsklasser og latinklasser. Som Borgerdydskolerne åbenbart er en frugt af [[1700-tallet]]s [[pædagogik|pædagogiske]] bestræbelser, således ligger deres betydning for deres tid også i, at der i dem blev givet en langt mere omfattende undervisning, end man hidtil havde haft i [[Danmark]], og i fremdragelsen af de reale fag og de levende sprog lå et stort fremskridt.
 
Året efter skolens stiftelse delte den sig ved en flytning i to, dog begge efter samme plan. Hovedskolen fik bolig på Nørregade og den mindre i Laksegade, begge under samme direktion og i økonomisk forbindelse, men [[1795]] flyttedes filialen til [[Christianshavn]] (i dag [[Vestre Borgerdyd Gymnasium]]), og lidt efter hørte forbindelsen op, og hver fik sin direktion, om end Kall havde sæde i dem begge.
Anonym bruger

Navigationsmenu