Tegnsprog: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Xqbot (diskussion | bidrag)
Linje 18: Linje 18:
* [[Programmeringssprog]]
* [[Programmeringssprog]]
* [[Mundaflæsning]]
* [[Mundaflæsning]]
* [http://www.tegnsprog.dk/ Tegnsprog Online] ''(dansk tegnsprogsordbog online)''
* [http://www.tegnsprog.dk/ Ordbog over Dansk Tegnsprog] ''(dansk tegnsprogsordbog online)''
* [http://www.wiksign.org/lsf/Langue:Signes_du_Monde Verdens Tegnsprog] ''(fransk / engelsk)''
* [http://www.wiksign.org/lsf/Langue:Signes_du_Monde Verdens Tegnsprog] ''(fransk / engelsk)''
{{Commonskat|Sign language}}
{{Commonskat|Sign language}}

Versionen fra 17. sep. 2010, 07:33

Tegnsprog er døves sprog. Dansk tegnsprog er et sprog på samme måde, som for eksempel dansk talesprog er et sprog, men ligesom dansk talesprog har et vist sammenfald med de øvrige, skandinaviske talesprog, så er der visse sammenfald mellem dansk tegnsprog og for eksempel svensk og norsk tegnsprog. Mange danske døve kender til andre landes tegnsprog, især amerikansk tegnsprog, ASL, bruges meget ved kommunikation mellem døve fra forskellige lande.

I modsætning til det talte sprog, som udtrykkes ved hjælp af lyd, udtrykkes tegnsprog visuelt med bevægelser, gestus og mimik.

Tegnsprog er et selvstændigt sprog; det har sin egen grammatik, som er forskellig fra det danske tale(og skrift)sprogs grammatik. Tegnsprog er ikke internationalt; i modsætning til for eksempel Esperanto og Volapyk er tegnsprog ikke et kunstsprog, dvs. "opfundet", men i stedet et sprog, som er udviklet gennem århundreder og årtusinder i løbende kommunikation verden over. Der findes omtrent lige så mange forskellige tegnsprog i verden, som der findes talesprog, men ikke alle lande har lovpligtig undervisning af døve, og der findes derfor mange lande, hvor det lokale tegnsprog kan variere endog meget fra region til region, og hvor der ikke kan siges at være et reelt "rigsmål".

Mundhåndsystem er et mundaflæsningsstøttesystem opfundet i Danmark af Georg Forchhammer, forstander ved Nyborgskolen i starten af 1900-tallet, hvor højre hånds fingres bevægelser angiver konsonanterne i det talte sprog, og som bruges som støtte ved mundaflæsning. Der findes i dag kun ganske få døve i Danmark, som kommunikerer ved hjælp af mundhåndsystem.

Lorm er et alfabetiseringssystem og således ikke et egentligt tegnsprog. Bruges af døvblinde især i tysktalende lande.

Døve bruger ikke Braille, som er et punktsystem til læsning for blinde og svagtseende.

Se også

Wikimedia Commons har medier relateret til: