Forskel mellem versioner af "Rjukan"

Spring til navigation Spring til søgning
2 bytes fjernet ,  for 11 år siden
et par ord
(et par ord)
 
== Historie ==
Rjukan var tidligere et væsentligt industricenter i Telemarken, bygget op omkring [[Norsk Hydro]]s etablering af «Rjukan salpeterfabrikker» i begyndelsen af [[1900-tallet]]. Etableringen skete hovedsageligt på grund af let adgang til elektricitet produceret ved regulering af elven [[Måna]] og dens hovedkilde [[Møsvatnet]].
 
I [[1934]] byggede Norsk Hydro verdens første kommercielle [[tungt vand|tungtvandsanlæg]] i [[Vemork]] ved Rjukan. Det var den senere nobelprisvinder [[Odd Hassel]] som fortalte Norsk Hydro, at de faktisk producerede tungt vand. Anlægget blev drevet af tyskerne under [[2. verdenskrig]], og senere saboteret flere gange af de allierede. De allieredes sabotageaktioner gav senere anledning til filmen "Telemarkens Helte" med bl.a. [[Kirk Douglas]] i en af de store roller.
 
I dag er anlægget på Vemork omdannet til [[Norsk Industriarbeidermuseum]] hvor man fortæller Rjukan og industriarbejderens historie, og krigs- og sabotagehistorien som er knyttet til stedet.
 
== I dag ==
Rjukan satser i dag i stor grad på [[turisme]]. Blandt attraktionene er skifaciliteter, fjeldvandring, historie, og isklatring. Rjukan bliver anset for en af de bedre destinationer i Europa for isklatring, med mange fosser og stabil is i en lang sæson.
 
De naturgivne forhold har gjort Rjukan til et attraktivt område for fritidsboliger. De mest kendte områder er [[Gaustablikk]] og [[Møsvatn]]
 
 
{{Commonscat|Rjukan}}
Anonym bruger

Navigationsmenu