Húsavík (Sandoy): Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Linker: fodfod (længdeenhed)
MystBot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: fr:Húsavík (îles Féroé)
Linje 29: Linje 29:
[[en:Húsavík, Faroe Islands]]
[[en:Húsavík, Faroe Islands]]
[[fo:Húsavík]]
[[fo:Húsavík]]
[[fr:Húsavík (îles Féroé)]]
[[hu:Húsavík (Feröer)]]
[[hu:Húsavík (Feröer)]]
[[nl:Húsavík (Faeröer)]]
[[nl:Húsavík (Faeröer)]]

Versionen fra 18. sep. 2010, 01:34

Húsavík
Húsavík på et færøsk frimærke fra 2006

Húsavík dansk: Husevig er en færøsk bygd på østkysten af øen Sandoy

  • Indbyggere: 80 (2005)
  • Postnummer: FO-230
  • Kommune Húsavíkar kommuna (130 indb.)

Til kommunen hører også bygderne Dalur og Skarvanes. Bygden har eksisteret siden vikingetiden på Færøerne. Den har to gamle bydele med mange gamle færøske huse. Et sagn siger, at bygden før lå i en fordybning, Kvíggjagil, vest for den nuværende hovedbygd. Der kan man påvise beboelsestomter, samt hvor der var kirke og kirkegård. Midt i byen ses ruiner efter gården Heimi á Gardi der menes at være bygget af ”Húsfrúgvin í Húsavík” i 1300-tallet. Hun var en rig og streng dame der ejede al jord i Húsavík. Sagnet fortæller, at hun begravede 2 tjenestefolk levende og at hun blev rig, efter at hun i en drøm, fandt et guldhorn i jorden, som hun solgte til kongen. Stengærdet, som hun byggede omkring kirkegården, står endnu, og ligeledes stenvæggene i høladen og den stenbelagte gårdsplads omkring husene. I nærheden af ruinerne ligger á Breyt, der er et typisk gammelt færøsk hus der nu er indrettet som lokalmuseum.

Ved havnemolen står et relief som er lavet af den færøske kunstner Tróndur Patursson. Sandstranden i Húsavík er et af de steder, som er godkendt til grindedrab.

Historie

  • 1349 Húasvík lægges øde af den sorte død. Senere genopbygges bygden på østsiden af åen
  • 1361 sejler húsfrúgvin í Húsavík, som en af få færinger i egen båd til Norge. I Húsavík påvises endnu resterne af et bådshus, der om vinteren kan have rummet et havgående skib på mindst 60 fod
  • 1402 Húsfrúgvin í Húsavík, hendes mand og to børn dør, (formodentlig af pesten) som landet rigeste familie. 6 af hendes bevarede breve fra 1403-1407 giver et indblik i hvor meget en rig familie kan eje.

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til: