Virginia Woolf: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
SassoBot (diskussion | bidrag)
Linje 68: Linje 68:
[[gl:Virginia Woolf]]
[[gl:Virginia Woolf]]
[[he:וירג'יניה וולף]]
[[he:וירג'יניה וולף]]
[[hi:वर्जिनिया वुल्फ़]]
[[hr:Virginia Woolf]]
[[hr:Virginia Woolf]]
[[hu:Virginia Woolf]]
[[hu:Virginia Woolf]]

Versionen fra 24. sep. 2010, 08:57

Virginia Woolf

Virginia Woolf (25. januar 188228. marts 1941 efter selvmord) var en engelsk forfatterinde og feminist. Hun spillede en afgørende rolle i det litterære miljø i London i mellemkrigstiden.

Hun var født Virginia Stephen og blev gift med Leonard Woolf i 1912. Datter af Leslie Stephen og Julia Duckworth (gift Stephen). Søster til maleren Vanessa Bell. Virginia Woolf besluttede sig for i en tidlig alder at blive forfatter, men udgav først sin romandebut i en alder af 29 år. Hun skrev de fleste af hendes bøger i "stream of consciousness," en bevidsthedsstrøm der indrager læseren internt i den beskrevne persons tanker og følelser. Udover det benyttede hun sig bl.a. af en poetisk impressionisme, og multi-perspektiver. Hendes stil var eksperimenterende, desuden forud for hendes tid. Det var hendes temaer ikke mindst også. Selvom hun levede sit liv hjemmegående og uden en formel uddannelse, var hun selvtænkende og intelligent. Hun var en vigtig part af den berømte og kunstneriske bloomsbury group. Virginia's mand Leonard var også skrivende, og de besluttede hurtigt at det var deres forfatterskab de skulle leve af. De åbnede forlaget Hogarth press i 1917. De udgav skrifter af medlemmerne af Bloomsbury group, men de fattede også interesse for psykoanalyse, russisk litteratur o.a. De har udgivet forfattere som Sigmund Freud, Ruth Manning-Sanders og T.S. Eliot. Udover deres lidenskabelige interesse for litteraturen fungerede forlaget også som en slags terapi for Virginia. Hun led i perioder af sit liv under psykiske nervesammenbrud. Det første indtraf i en alder af bare 13 år, da hendes mor døde. Det andet indtraf i en alder af 22 da hendes far døde, og her forsøgte hun for første gang selvmord. Resten af hendes liv måtte der tages særlig hensyn til hendes helbred. Både af bekymring, og frygt, for hun led sommetider under hallucinationer, ofte under tungsind. På trods af disse mentale udsving var Virginia yderst produktiv og kunne skrive usædvanligt mange timer af gangen. Men anden verdenskrig tog hårdt på hende. Hende og Leonard mistede nære venner og til sidst gav hun selv op. Den 28. marts 1941 druknede hun sig selv i en flod nær deres hjem i Rodmell, Sussex. Virginia Woolf er blevet anerkendt som det 20. århundredes vigtigste forfatterinde. Hendes bøger vil altid efterlade et dybt indtryk hos det publikum der læser hendes bøger for første gang, og ikke mindst hos dem der har et indgående kendskab til hende. Af de vigtigste udgivne bøger kan nævnes Mrs. Dalloway (1925), Til fyret (1927) og Bølgerne (1931).

Nicole Kidman fik en Oscar for sin rolle som Virginia Woolf i filmen The Hours (2002), som var arbejdstitlen for Woolfs roman Mrs Dalloway (1925).

Bibliografi

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til:

Skabelon:Link FA