Galge: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m robot Ændrer: lb:Gaalgen
Luckas-bot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: io:Patibulo
Linje 44: Linje 44:
[[he:גרדום]]
[[he:גרדום]]
[[id:Tiang gantungan]]
[[id:Tiang gantungan]]
[[io:Patibulo]]
[[ja:絞首台]]
[[ja:絞首台]]
[[ko:교수대]]
[[ko:교수대]]

Versionen fra 27. sep. 2010, 07:33

En galge ved Tombstone Courthouse State Historic Park i Arizona i USA.
Galge ved VisbyGotland
Galge i koncentrationslejren Auschwitz i Polen

En galge er et stativ som er lavet til at henrette folk ved hængning. Det var i middelalderen en almindelig anvendt henrettelsesmetode.

Galger kan have forskellige udformninger, og den enkleste variant (som man kender fra spillet "Hangman") udgør et omvendt «L» med en enkelt, stående bjælke og en kortere, horisontalt liggende bjælke på toppen, hvor rebet med løkken bliver fæstet. I andre udforminger kan den horisontale tværligger hvile på en bjælke i hver ende. Den kendte galge i Tyburn i London var trekantet, med tre stående og tre tværliggende bjælker, hvad der gjorde at man kunne hænge 24 personer samtidig langs de tre sider.

Galger kunne være midliertidige eller blive stående som faste installationer til skræk og advarsel. Gamle bybilleder viser permanente galger placeret på synlige steder i byerne, ofte nær slot eller justitsmyndighedernes bygninger, og på torve eller pladser så almuen kunne samles og se henrettelserne.

Oprindeligt ofrede man mennesker eller dyr til guderne ved at hænge dem op i et højt træ.

Ifølge Tacitus (Germania, kap. 12) hængte man overløbere og landsforrædere, mens man i middelalderen så hængning som en vanærende straf, som overgik tyve.

Uden for flere danske byer findes en såkaldt galgebakke, hvorpå der stod en galge, bl.a. i Gammel Rye og Sorø.

I dag bruges galge ved henrettelser i blandt andet afrikanske og asiatiske land, som eksempelvis Egypten, Iran, Irak, Japan, Kuwait, Malaysia og Singapore.

Etymologi

Ordet galge stammer fra protogermansk, hvor man har rekonstrueret formen *galg- i betydningen pæl eller træ. Ved middelalderens begyndelse betød ordet på de fleste germanske sprog også Kristi kors - på gotisk havde galga alene denne betydning.[1][2]


Afledt betydning

I en afledt betydning bruges ordet galge også om en midlertidig trækonstruktion, der skal bære de rettesnore, som styrer folkenes arbejde med det korrekte "smig" (bagfald) på en tørmur, en skråning eller en åbrink.

Noter