Salomons Nøgle: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Bot: Kosmetiske ændringer
VolkovBot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: zh:所羅門的鑰匙
Linje 61: Linje 61:
[[pt:A Chave de Salomão]]
[[pt:A Chave de Salomão]]
[[ru:Большой ключ Соломона]]
[[ru:Большой ключ Соломона]]
[[zh:所羅門的鑰匙]]

Versionen fra 3. okt. 2010, 19:28

Salomons Nøgle (Miphtheach Schelomoh[1], Clavis Salomonis) er navnet på et formodentlig meget gammelt magisk skrift, en grimoire, der behandler den praktiske kabbala, ånderne og deres besværgelse.

Ifølge en tradition, der kan føres tilbage til den jødiske historieskriver Josefus (1. årh. e.Kr.), havde Gud skænket Salomon magt til ved højtidelige besværgelser at uddrive dæmoner og helbrede sygdomme. Disse magiske kunster synes senere ret almindelige at være blevet udøvet af jøderne i Europa, især under maurernes herredømme i Spanien, og det er næppe usandsynligt, at de herved anvendte formularer tidligt er blevet samlet til et hele, som da ganske naturligt er kommet til at bære Salomons navn, da han ifølge traditionen skal have efterladt sig optegnelser af magisk indhold. Sikkert er det nu i hvert fald, at de europæiske magere, Peter Abano[2], Cornelius Agrippa og andre, som har behandlet besværgekunsten, især har øst af hebræiske kilder, herom bærer deres værker tydeligt vidnesbyrd. Og endnu i 18. århundrede har der eksisteret en del indbyrdes noget afvigende, latinske, tyske og franske manuskripter, som ansås for at være gengivelser af den oprindelige Salomons Nøgle, men om disses senere skæbne vides intet. Værket kendes nu kun fra den af Andreas Luppius 1686 besørgede udgave, som er optrykt af Scheible i Das Kloster (3. bd, Stuttgart 1846).

Litteratur anvendt af Lehmand i Salmonsen
  • Kiesewetter: Faust in der Geschichte und Tradition, Leipzig 1893.
Se også
  • Goetia, Kong Salomos Mindre Nøgle, ("Clavicula Salomonis"?)

Kilde

Eksterne henvisninger

Noter
  1. ^ Salmonsen har for hebræisk "Miphtheach Schelomoh" – den engelske artikel har "Mafteah Shelomoh"
  2. ^ Peter Abano: formodentlig Pietro d'Abano, 1250-1316, anklaget som "troldmand" af inkvisitionen; døde i fængsel. (sv)


BogSpire
Denne artikel om bøger og tidsskrifter er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.