Muhammed Ali Jinnah: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Xqbot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: nn:Muhammad Ali Jinnah
VolkovBot (diskussion | bidrag)
Linje 46: Linje 46:
[[pnb:قائداعظم]]
[[pnb:قائداعظم]]
[[pt:Muhammad Ali Jinnah]]
[[pt:Muhammad Ali Jinnah]]
[[ru:Мухаммад Али Джинна]]
[[ru:Джинна, Мухаммад Али]]
[[si:මෙහොමඩ් අලිජින්නා]]
[[si:මෙහොමඩ් අලිජින්නා]]
[[simple:Muhammad Ali Jinnah]]
[[simple:Muhammad Ali Jinnah]]

Versionen fra 3. okt. 2010, 20:50

Muhammed Ali Jinnah

Muhammad Ali Jinnah (25. december 187611. september 1948) var en indisk muslimsk politiker og leder af All India Muslim League der grundlagde Pakistan og tjente som landets første generalguvernør. Han kendes officielt i Pakistan som Quaid-e-Azam, der betyder Store Leder, og Baba-e-Qaum der betyder Nationens Fader. Hans fødsels og dødsdag er nationale helligdage i Pakistan.

Jinnah blev betydningsfuld i den Indiske Nationalkongres hvor han talte for samarbejde mellem hinduer og muslimer, og hjalp med at forme Lucknow aftalen med All India Muslim League i 1916. Han blev også en nøgleperson i All Muslim India Home Rule League. Han foreslog en fjorten punkter lang forfatningsændring for at sikre muslimers rettigheder i et selvstyrende Indien. Hans forslag blev ikke vedtaget, og den desillusionerede Jinnah flyttede til London hvor han boede i mange år.

Flere muslimske ledere overtalte Jinnah til at vende tilbage til Indien i 1934 og reorganisere Muslim League. Efter sit fejlslagne projekt i kongressen gik han i stedet efter at skabe en selvstændig stat for muslimer. Muslim League vandt de fleste muslimske mandater ved valget i 1946, og Jinnah startede en kampagne af strejker og protester for at danne "Pakistan", men protesterne blev snart til voldelige sammenstød i store dele af Indien. Kongressens fejlslagne politik fik begge parter og briterne til at enes om en opdeling i to lande. Som generalguvernør af Pakistan ledte Jinnah arbejdet med at rehabilitere millioner af flygtninge, skabe en national udenrigspolitik, sikkerhed og økonomisk udvikling.

Wikimedia Commons har medier relateret til:

Skabelon:Link FA