Tage Lerche: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
1.998 bytes tilføjet ,  for 11 år siden
Udvider en smule
m (+ kategori)
(Udvider en smule)
'''Tage Lerche''' ([[24. oktober]] [[1907]] - [[19. april]] [[1944]] i [[KøbenhavnFrederiksberg Hospital]]) var en [[Danmark|dansk]] mistænkt [[stikker]] under [[Besættelsen]]. Han blev likvideret af modstandsfolk fra [[Holger Danske]] den 19. april 1944, da han kørte rundt i sin tyske [[Opel]] ved [[Vesterbrogade (København)|Vesterbrogade]] i [[København]].
 
== Likvideringen ==
Tage Lerche, der var i tysk tjeneste som chauffør og repræsentant for [[Werner Best]], blev likvideret i sin bil i krydset [[Pile Allé]] ved [[Vesterbrogade (København)|Vesterbrogade]] i [[København]] den 19. april 1944 kl. 14:30 af [[Holger Danske]]s [[Bent Faurschou-Hviid]] (med dæknavnet "Flamme"), [[Jørgen Haagen Schmidt]] (dæknavn "Citronen"), [[Gunnar Dyrberg]] (dæknavn "Hermann") og [[Patrick Schultz]] (dæknavn "Bent"). Lerches søn og dennes kammerat var også med i bilen. Sønnen blev hårdt såret og døde få dage senere den [[24. april]] 1944. Likvideringen var i virkeligheden en tragisk fejl, idet man troede, at man havde likvideret den farlige stikker [[Arno Hammeken]], man havde desuden heller ikke set børnene i bilen.
Klokken 12:40 den 19. april 1944 likviderede de to modstandsmænd Flammen og Citronen stikkeren [[Svend Gundel]] i hans radioforretning på Vesterbrogade i København. Få måneder tidligere havde radioforhandleren stukket en modstandsmand til det hemmelige tyske [[politi]], [[Gestapo]]. Modstandsmanden blev sat i [[fængsel]] og [[tortur]]eret.
 
Klokken 14:30 samme dag blev Tage Lerche, der var i tysk tjeneste som chauffør og repræsentant for [[Werner Best]], blev likvideret i sin biltyske [[Opel]] i krydset [[Pile Allé]] ved [[Vesterbrogade (København)|Vesterbrogade]] i [[København]] den 19. april 1944 kl. 14:30 af [[Holger Danske]]s [[Bent Faurschou-Hviid]] (med dæknavnet "Flamme"), [[Jørgen Haagen Schmidt]] (dæknavn "Citronen"), [[Gunnar Dyrberg]] (dæknavn "Hermann") og [[Patrick Schultz]] (dæknavn "Bent"). Bilen blev ramt af 45 skud. Lerches søn og dennes kammerat var også med i bilen. Sønnen og Lerche blev hårdt såret og bragt til [[Frederiksberg Hospital]], hvor de døde få dage senere den [[24. april]] 1944. Kammeraten blev ikke ramt og overlevede, da han havde kastet sig ud af den kørende bil, da skyderierne startede, og løbet hjem til sine forældre. Likvideringen var i virkeligheden en tragisk fejl, idet man troede, at man havde likvideret den farlige stikker [[Arno Hammeken]], man havde desuden heller ikke set børnene i bilen.
 
== Virkninger af aktionen ==
Virkningerne af aktionen på [[Roskildevej]] var voldsomme. Modstandsfolkene Flammen og Citronen drog om aftenen efter skyderiet ud til et af sine skjulesteder, som lå i en [[villa]] på [[Frederiksberg]]. Da de hørte nyheden om de to små drenge i bilen, røg stemningen blandt modstandsfolkene i bund.
 
Flammen begyndte at gå rastløst rundt i husets stuer, mens han fortvivlet talte om den sårede dreng. [[Agnes Hansen]], en af modstandsfolkenes bekendte, var til stede den aften, og oplevede det som om, at der var "noget som gik i stykker" i Flammen. Hun har forklaret, at Flammen foretog telefonopkald flere gange i løbet af natten for at høre om drengens situation. Han insisterede senere på at købe [[legetøj]], som skulle afsendes til drengens seng på [[hospital]]et. Flammen var dog ikke alene med sine samvittigheds-problemer. Det var sandsynligvis ikke let for hverken Citronen eller de to andre modstandsfolk at falde i søvn den aften.
 
== Kilde ==
* [http://www.besaettelsessamlingen.dk/docs/default1.asp?MNiv1=D03&MType=7&MTitle=Flammen%20og%20Citronens%20blodige%20byrder&Mod=0&Side=10&P=7&Snr=0&A2=0&BW=0 Besættelsessamlingen.dk]
 
{{FD|1907|1944|Lerche, Tage}}
 
[[Kategori:Personer der er blevet myrdet]]
[[Kategori:Danskere i tjeneste for Nazityskland]]
12.662

redigeringer

Navigationsmenu