Erhai: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m - of
m Rettede små gramm. fejl.
Linje 43: Linje 43:
}}
}}


'''''Erhai''''' (ěrhǎi, 洱海), er en [[alpin]] bjergsø provinsen [[Yunnan]] i det sydvestlige [[Kina]]. Navnet betyder den ''"Øreformede sø"'', men er også kendt som ''Yeyuze'' eller ''Kunming Søen'' i tidligere tider. En almindelig brugt fejloversættelse er '''Erhai Søen'''.
'''''Erhai''''' (ěrhǎi, 洱海), er en [[alpin]]sk bjergsø i provinsen [[Yunnan]] i det sydvestlige [[Kina]]. Navnet betyder den ''"Øreformede sø"'', men er også kendt som ''Yeyuze'' eller ''Kunming Søen'' i tidligere tider. En almindelig brugt fejloversættelse er '''Erhai Søen'''.


==Geografi==
==Geografi==
Linje 55: Linje 55:
Søbredderne kan udforskes på vandreture; nogle af højdepunkternen er '''Erhai Park''' og '''Sommerfuglekilderne''' på vestbredden. Øerne '''Guanyin Ge''', '''Jinsuoøen''' , '''Nanzhao Fengqing''' og '''Xiaoputuo ''' – kan besøges.
Søbredderne kan udforskes på vandreture; nogle af højdepunkternen er '''Erhai Park''' og '''Sommerfuglekilderne''' på vestbredden. Øerne '''Guanyin Ge''', '''Jinsuoøen''' , '''Nanzhao Fengqing''' og '''Xiaoputuo ''' – kan besøges.


Søen er en vigtig fødevareressource for de lokale af [[Bai]]folket, som er berømte for deres fiskemetode: de opdrætter [[skarv]]er til at bringe deres fangst tilbage; man forhindrer fuglene i at sluge fisken med ringe omkring deres hals. Erhai har en høj [[biodiversitet]] af [[Karpe]]r (''Cyprinus''), og [[endemisk]]e arter som ''[[Cyprinus barbatus|C. barbatus]], [[Cyprinus daliensis|C. daliensis]]'' og ''[[Cyprinus longipectoralis|C. longipectoralis]]'') er fundet her.
Søen er en vigtig fødevareressource for de lokale af [[Bai]]folket, som er berømte for deres fiskemetode: de opdrætter [[skarv]]er til at bringe deres fangst tilbage; man forhindrer fuglene i at sluge fisken med ringe omkring deres hals. Erhai har en høj [[biodiversitet]] af [[Karpe]]r (''Cyprinus''), og [[endemisk]]e arter som ''[[Cyprinus barbatus|C. barbatus]], [[Cyprinus daliensis|C. daliensis]]'' og ''[[Cyprinus longipectoralis|C. longipectoralis]]'' er fundet her.


Området ved søen har tidligere været en kongelig dyrepark for [[Nanzhao]]-riget.
Området ved søen har tidligere været en kongelig dyrepark for [[Nanzhao]]-riget.

Versionen fra 22. okt. 2010, 20:15

25°45′48″N 100°11′15″Ø / 25.76333°N 100.18750°Ø / 25.76333; 100.18750Koordinater: 25°45′48″N 100°11′15″Ø / 25.76333°N 100.18750°Ø / 25.76333; 100.18750

Erhai
Overblik
Land Kina
Område Yunnan
Maks. længde 40 km
Maks. bredde 8 km
Overfladeareal 250 km2
Middeldybde 11 m
Vandvolumen 2,5 km3
Vandspejlskote 1972 moh.
Oversigtskort
Erhai ligger i China
Erhai
Erhai
Erhais beliggenhed

Erhai (ěrhǎi, 洱海), er en alpinsk bjergsø i provinsen Yunnan i det sydvestlige Kina. Navnet betyder den "Øreformede sø", men er også kendt som Yeyuze eller Kunming Søen i tidligere tider. En almindelig brugt fejloversættelse er Erhai Søen.

Geografi

Erhai, viewed from its banks

Erhai ligger i 1.972 meters højde; Den er 40 km lang i nord-sydlig retning og omkring 7-8 km bred. Den har et areal på 250 km², hvilket gør den til den næst største højlandssø i Kina, efter Dianchi Søen. Den har en omkreds på 116 km, en gennemsnitsdybde på 11 m og indeholder op til 2,5 km³ vand.

Søen ligger ved Cangshan bjergene mod vest, i bypræfekturet Dali. Den starter ved Dengchuan mod nord og ender ved byen Xiaguanmod syd; den får vand fra floderne Miju og Mici i nord, Bolou River (mod øst) og mindre vandløb fra Cangshan bjergene mod vest . Den har udløn mod syd i floden Yangbi som senere løber i Lancang og videre til Mekongfloden.

Attraktioner

Nogle af Erhai's dresserede skarver vender hjem fra arbejde

Søbredderne kan udforskes på vandreture; nogle af højdepunkternen er Erhai Park og Sommerfuglekilderne på vestbredden. Øerne Guanyin Ge, Jinsuoøen , Nanzhao Fengqing og Xiaoputuo – kan besøges.

Søen er en vigtig fødevareressource for de lokale af Baifolket, som er berømte for deres fiskemetode: de opdrætter skarver til at bringe deres fangst tilbage; man forhindrer fuglene i at sluge fisken med ringe omkring deres hals. Erhai har en høj biodiversitet af Karper (Cyprinus), og endemiske arter som C. barbatus, C. daliensis og C. longipectoralis er fundet her.

Området ved søen har tidligere været en kongelig dyrepark for Nanzhao-riget.

Eksterne henvisninger