Ikonoklasme: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m robot Tilføjer: tr:İkonoklazm
m robot Tilføjer: sq:Ikonoklastia
Linje 52: Linje 52:
[[sk:Obrazoborectvo]]
[[sk:Obrazoborectvo]]
[[sl:Ikonoklazem]]
[[sl:Ikonoklazem]]
[[sq:Ikonoklastia]]
[[sr:Иконоборство]]
[[sr:Иконоборство]]
[[sv:Ikonoklasm]]
[[sv:Ikonoklasm]]

Versionen fra 23. okt. 2010, 14:00

Marcus Gheeraerts den Ældre, Billedstormerne, ca. 1566

Ikonoklasme (græsk for billedeødelæggelse) er en bevidst destruktion eller injurier af vigtige symbolske billeder eller ikoner, som er anerkendt inden for en kultur, religion eller i samfundet. En ikonoklastisk handling indebærer normalt, at aktiviteten er offentlig, oprørsk og udføres af en defineret gruppe.

Mennesker, som er involverede i eller støtter ikonoklasme, kaldes billedstormere eller ikonoklaster, et begreb, som er blivet anvendt om enhver person, som bryder eller foragter etablerede dogmer eller konventioner. Omvendt er mennesker, der ærer eller nærer ærbødighed for religiøse billeder, blevet kaldt ikonolater. I en byzantinsk sammenhæng er de kendt som ikonoduler eller ikonofiler.

Ikonoklasme udføres ofte af folk med en anden religion, men er ofte et resultat af sekteriske stridigheder mellem fraktioner af samme religion. De to byzantinske udbrud i løbet af 8. og 9. århundrede var usædvanlige ved, at brugen af billeder var det vigtigste emne i denne tvist snarere end et biprodukt af større bekymringer. I kristendommen har ikonoklasme generelt været motiveret af en bogstavelig fortolkning af de ti bud fra 5. Mosebog kapitel 5:

Citat Du må ikke have andre guder end mig. Du må ikke lave dig noget gudebillede i form af noget som helst oppe i himlen eller nede på jorden eller i vandet under jorden. Citat
Et moderne eksempel på ikonoklasme: Statue af Saddam Hussein væltes af USAs militær.

Eksempler på ikonoklasme


Skabelon:Link FA Skabelon:Link GA