Forskel mellem versioner af "Heraklios den yngre (østromersk kejser)"

Spring til navigation Spring til søgning
m
Flertydige WL: BalkanBalkanhalvøen
(Retter "Antioch" til dansk stavemåde, retter "øst romersk" til "østromersk", "vest europæiske middelalder" til "vesteuropæiske". Indsætter "mangler kilde" til påstand om korstog.)
m (Flertydige WL: BalkanBalkanhalvøen)
'''Heraklios''' (eller Herakleios, Heraclius, Heraklios den yngre, ca. 575-641) var faderens (Heraklios den ældre) medregent i [[Kartago]]. Sønnen blev sendt til [[Konstantinopel]] for at fordrive tronraneren [[Fokas]] (547-610), da faderen følte sig for gammel til at sætte sig i spidsen for en revolte. Familien Heraklios var sandsynligvis af [[Armenien|armensk]] afstamning fra [[Kappadokien]] i det centrale [[Lilleasien]]. På grund af Fokas tyranniske styre lykkedes det Heraklios forholdsvist let at indtage Konstantinopel og lade sig krone i 610 som kejser.
 
Nomadefolket [[Avarerne]] havde invaderet [[Balkanhalvøen|Balkan]], og truede Konstantinopel fra nord og vest. Hertil kom Heraklios største udfordring: [[persien|Perserriget]] under kong [[Khusru II]].
Perserne bredte sig støt ind i det østromerske rige, og ved [[Antiokia]] led byzantinerne et nederlag til den persiske general [[Shahrbaraz]]. Psykologisk var tabet af det sande kors i 614 værst. Omkring 618-619 overvejede Heraklios at flytte sin hovedstad til Khartago, men blev beroliget af [[patriarken af Konstantinopel|patriarken]] Sergius og sine høje mure i Konstantinopel. En fred blev sluttet, men der skulle svares tribut til Avarerne.

Navigationsmenu