Fortum Waste Solutions: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Flertydige WL: batteribatteri (elektricitet), SurSyre
HCB mm
Linje 4: Linje 4:
Anlæggets kapacitet er ca. 180.000 tons og beskæftiger ca. 200 mennesker.<ref name=kk>http://www.kommunekemi.dk | Kommunekemis hjemmeside. Hentet 11-10-2009.</ref>
Anlæggets kapacitet er ca. 180.000 tons og beskæftiger ca. 200 mennesker.<ref name=kk>http://www.kommunekemi.dk | Kommunekemis hjemmeside. Hentet 11-10-2009.</ref>


== Hovedformål ==

Kommunekemis hovedformål er:<ref name=kk></ref>
Kommunekemis hovedformål er:<ref name=kk></ref>
*At skabe flest mulige værdier ud af farligt affald.
*At skabe flest mulige værdier ud af farligt affald.
*At afgifte affaldskredsløbet af stoffer.
*At afgifte affaldskredsløbet af stoffer.
*At udvikle miljømæssigt forsvarlige og omkostningseffektive teknologier.
*At udvikle miljømæssigt forsvarlige og omkostningseffektive teknologier.


Disse hovedformål opnåes ved at af skabe flest mulige værdier ved at udvinde, omdanne, genanvende og forbrænde det farlige affald.
Disse hovedformål opnåes ved at af skabe flest mulige værdier ved at udvinde, omdanne, genanvende og forbrænde det farlige affald.
Fokusset er på [[olie]]- og [[kemikalie]]affald, men der udvikles samtidig nye forretningsområder. De udvinder bl.a. gødningssalte fra halmflyveaske, men arbejder også på at udvinde værdier af [[batteri (elektricitet)|batteri]]er, aske fra [[biogasanlæg]] og trykimprægneret træ.
De genanvender bl.a. batterier, [[Bly|blyholdige]] materialer, metalholdige filterkager, [[Kviksølv|kviksølvholdige]] lyskilder, oliefiltre, [[sparydåse|spraydåser]], neddelte stålemballager samt tømte emballager af metal og plast. De har i flere år lavet gødningsprodukter af halmflyveaske. Halmflyveaske er et restprodukt fra kraftvarmeværker, som fyrer med halm. Aske med [[tungmetal|tungmetaller]] har traditionelt været spredt direkte ud på landbrugsjorden, men anlægget isolerer og behandler tungmetallerne miljømæssigt forsvarligt.Kommunekemi nyttiggør også [[karbid|karbidkalk]], der er et restprodukt fra [[acetylen]]fremstilling. Det udnyttes til at neutralisere [[Syre|surt]] affald på [[uorganisk]] anlæg og har siden 2006 næsten erstattet forbruget af brændt [[kalk]].
Kommunekemi leverer damp til Nyborg Forsyningsselskab til produktion af fjernvarme. Derudover udnytter de overskudsenergien til produktion af elektricitet. Den samlede udnyttelse af overskudsenergi er 82%, og virkningsgraden for varme- og elproduktion er hhv. 90% og 31%.<ref name=kk></ref>


== Olie- og kemikalieaffald ==
De udnytter også energien fra en stor del af Kommunekemis køleprocesser via et centralt [[varmegenvindingsanlæg]], der i 2007 har leveret godt 40.000 [[MWh]], og denne energiproduktionen svarer til energien fra 17.000 tons [[Olie|fuelolie]] på et varmeværk.
Fokusset er på [[olie]]- og [[kemikalie]]affald, men der udvikles samtidig nye forretningsområder.
Kommunekemi udvinder bl.a. gødningssalte fra halmflyveaske, men arbejder også på at udvinde værdier af [[batteri (elektricitet)|batteri]]er, aske fra [[biogasanlæg]] og trykimprægneret træ.
Kommunekemi genanvender bl.a. batterier, [[Bly|blyholdige]] materialer, metalholdige filterkager, [[Kviksølv|kviksølvholdige]] lyskilder, oliefiltre, [[sparydåse|spraydåser]], neddelte stålemballager samt tømte emballager af metal og plast.
Kommunekemi har i flere år lavet gødningsprodukter af halmflyveaske. Halmflyveaske er et restprodukt fra kraftvarmeværker, som fyrer med halm. Aske med [[tungmetal|tungmetaller]] har traditionelt været spredt direkte ud på landbrugsjorden, men anlægget isolerer og behandler tungmetallerne miljømæssigt forsvarligt.
Kommunekemi nyttiggør også [[karbid|karbidkalk]], der er et restprodukt fra [[acetylen]]fremstilling. Det udnyttes til at neutralisere [[Syre|surt]] affald på [[uorganisk]] anlæg og har siden 2006 næsten erstattet forbruget af brændt [[kalk]].

== Energiregnskab ==
Kommunekemi leverer damp til Nyborg Forsyningsselskab til produktion af fjernvarme.
Derudover udnytter Kommunekemi overskudsenergien til produktion af elektricitet. Den samlede udnyttelse af overskudsenergi er 82%, og virkningsgraden for varme- og elproduktion er hhv. 90% og 31%.<ref name=kk></ref>
Kommunekemi udnytter også energien fra en stor del af Kommunekemis køleprocesser via et centralt [[varmegenvindingsanlæg]], der i 2007 har leveret godt 40.000 [[MWh]], og denne energiproduktionen svarer til energien fra 17.000 tons [[Olie|fuelolie]] på et varmeværk.


<center>
<center>
Linje 67: Linje 72:
|}
|}
</center>
</center>


== Import af giftigt affald ==
[[Hexachlorbenzen]] er en af de mest [[persisterende organiske forurenere]] og farlige [[miljøgift]]e, der kan behandles på Kommunekemi. Danmarks miljøminister, [[Karen Ellemann]] er varm fortaler for import af [[hexachlorbenzen]] fra [[Australien]] med henblik på destruktion i Danmark. Karen Ellemann beskriver formålet som en mulighed for at demonstrere Dansk Knowhow på kemiaffald og gifthåndteringsområdet og har derfor i juni 2010 godkendt importen af giftstoffet til behandling på Kommunekemi.

== Referencer ==
{{Reflist}}
<references/>

== Eksterne henvisninger ==
* [http://www.kommunekemi.dk/Nyheder/2010/Juli/KK-l%C3%B8ser-et-stort-australsk-milj%C3%B8problem.aspx| Kommunekemi løser et stort australsk miljøproblem, 2010]

==Kilder og referencer==
==Kilder og referencer==
{{reflist}}
{{reflist}}


[[Kategori:Kemi]]

[[Kategori:Miljøvirksomheder]]
[[Kategori:Miljøvirksomheder]]
[[Kategori:Etableret i 1971]]
[[Kategori:Etableret i 1971]]

Versionen fra 31. okt. 2010, 12:52

Kommunekemi A/S blev etableret i 1971 som det første behandlingsanlæg i Danmark for farligt affald og er beliggende Lindholmvej 3 i Nyborg. Ejerforholdet er fordelt således i 2009: Kommunernes Landsforening 82,5%, Københavns Kommune 14,8% og Frederiksberg Kommune 2,7%. Kommunekemi har et stort udbud af behandlingsydelser til affald, som er farligt og belaster miljøet.De tilbyder en certificeret og miljømæssig korrekt behandling af det farlige affald samt en behandlingsgaranti for hele Danmark. Anlæggets kapacitet er ca. 180.000 tons og beskæftiger ca. 200 mennesker.[1]

Hovedformål

Kommunekemis hovedformål er:[1]

  • At skabe flest mulige værdier ud af farligt affald.
  • At afgifte affaldskredsløbet af stoffer.
  • At udvikle miljømæssigt forsvarlige og omkostningseffektive teknologier.

Disse hovedformål opnåes ved at af skabe flest mulige værdier ved at udvinde, omdanne, genanvende og forbrænde det farlige affald.

Olie- og kemikalieaffald

Fokusset er på olie- og kemikalieaffald, men der udvikles samtidig nye forretningsområder. Kommunekemi udvinder bl.a. gødningssalte fra halmflyveaske, men arbejder også på at udvinde værdier af batterier, aske fra biogasanlæg og trykimprægneret træ. Kommunekemi genanvender bl.a. batterier, blyholdige materialer, metalholdige filterkager, kviksølvholdige lyskilder, oliefiltre, spraydåser, neddelte stålemballager samt tømte emballager af metal og plast. Kommunekemi har i flere år lavet gødningsprodukter af halmflyveaske. Halmflyveaske er et restprodukt fra kraftvarmeværker, som fyrer med halm. Aske med tungmetaller har traditionelt været spredt direkte ud på landbrugsjorden, men anlægget isolerer og behandler tungmetallerne miljømæssigt forsvarligt. Kommunekemi nyttiggør også karbidkalk, der er et restprodukt fra acetylenfremstilling. Det udnyttes til at neutralisere surt affald på uorganisk anlæg og har siden 2006 næsten erstattet forbruget af brændt kalk.

Energiregnskab

Kommunekemi leverer damp til Nyborg Forsyningsselskab til produktion af fjernvarme. Derudover udnytter Kommunekemi overskudsenergien til produktion af elektricitet. Den samlede udnyttelse af overskudsenergi er 82%, og virkningsgraden for varme- og elproduktion er hhv. 90% og 31%.[1] Kommunekemi udnytter også energien fra en stor del af Kommunekemis køleprocesser via et centralt varmegenvindingsanlæg, der i 2007 har leveret godt 40.000 MWh, og denne energiproduktionen svarer til energien fra 17.000 tons fuelolie på et varmeværk.

Varmegenvindingsanlæggets produktion:[1]
Energi 2003 2004 2005 2006 2007
Produceret el MWh 49.000 46.000 38.000 46.000 59.000
Totalt elforbrug MWh 30.000 28.000 25.000 27.000 31.000
El-køb fra nettet MWh 17.000 16.000 25.000 27.000 31.000
El-salg til nettet MWh 36.000 34.000 38.000 46.000 59.000
Varmeforsyning Nyborg MWh 150.000 150.000 150.000 150.000 170.000


Import af giftigt affald

Hexachlorbenzen er en af de mest persisterende organiske forurenere og farlige miljøgifte, der kan behandles på Kommunekemi. Danmarks miljøminister, Karen Ellemann er varm fortaler for import af hexachlorbenzen fra Australien med henblik på destruktion i Danmark. Karen Ellemann beskriver formålet som en mulighed for at demonstrere Dansk Knowhow på kemiaffald og gifthåndteringsområdet og har derfor i juni 2010 godkendt importen af giftstoffet til behandling på Kommunekemi.

Referencer

  1. ^ a b c d http://www.kommunekemi.dk | Kommunekemis hjemmeside. Hentet 11-10-2009.


Eksterne henvisninger

Kilder og referencer