Forskel mellem versioner af "Fortum Waste Solutions"

Spring til navigation Spring til søgning
915 bytes tilføjet ,  for 10 år siden
HCB mm
m (Flertydige WL: batteribatteri (elektricitet), SurSyre)
(HCB mm)
Anlæggets kapacitet er ca. 180.000 tons og beskæftiger ca. 200 mennesker.<ref name=kk>http://www.kommunekemi.dk | Kommunekemis hjemmeside. Hentet 11-10-2009.</ref>
 
== Hovedformål ==
 
Kommunekemis hovedformål er:<ref name=kk></ref>
*At skabe flest mulige værdier ud af farligt affald.
*At afgifte affaldskredsløbet af stoffer.
*At udvikle miljømæssigt forsvarlige og omkostningseffektive teknologier.
 
 
Disse hovedformål opnåes ved at af skabe flest mulige værdier ved at udvinde, omdanne, genanvende og forbrænde det farlige affald.
Fokusset er på [[olie]]- og [[kemikalie]]affald, men der udvikles samtidig nye forretningsområder. De udvinder bl.a. gødningssalte fra halmflyveaske, men arbejder også på at udvinde værdier af [[batteri (elektricitet)|batteri]]er, aske fra [[biogasanlæg]] og trykimprægneret træ.
De genanvender bl.a. batterier, [[Bly|blyholdige]] materialer, metalholdige filterkager, [[Kviksølv|kviksølvholdige]] lyskilder, oliefiltre, [[sparydåse|spraydåser]], neddelte stålemballager samt tømte emballager af metal og plast. De har i flere år lavet gødningsprodukter af halmflyveaske. Halmflyveaske er et restprodukt fra kraftvarmeværker, som fyrer med halm. Aske med [[tungmetal|tungmetaller]] har traditionelt været spredt direkte ud på landbrugsjorden, men anlægget isolerer og behandler tungmetallerne miljømæssigt forsvarligt.Kommunekemi nyttiggør også [[karbid|karbidkalk]], der er et restprodukt fra [[acetylen]]fremstilling. Det udnyttes til at neutralisere [[Syre|surt]] affald på [[uorganisk]] anlæg og har siden 2006 næsten erstattet forbruget af brændt [[kalk]].
Kommunekemi leverer damp til Nyborg Forsyningsselskab til produktion af fjernvarme. Derudover udnytter de overskudsenergien til produktion af elektricitet. Den samlede udnyttelse af overskudsenergi er 82%, og virkningsgraden for varme- og elproduktion er hhv. 90% og 31%.<ref name=kk></ref>
 
== Olie- og kemikalieaffald ==
De udnytter også energien fra en stor del af Kommunekemis køleprocesser via et centralt [[varmegenvindingsanlæg]], der i 2007 har leveret godt 40.000 [[MWh]], og denne energiproduktionen svarer til energien fra 17.000 tons [[Olie|fuelolie]] på et varmeværk.
Fokusset er på [[olie]]- og [[kemikalie]]affald, men der udvikles samtidig nye forretningsområder.
Fokusset er på [[olie]]- og [[kemikalie]]affald, men der udvikles samtidig nye forretningsområder. DeKommunekemi udvinder bl.a. gødningssalte fra halmflyveaske, men arbejder også på at udvinde værdier af [[batteri (elektricitet)|batteri]]er, aske fra [[biogasanlæg]] og trykimprægneret træ.
Kommunekemi genanvender bl.a. batterier, [[Bly|blyholdige]] materialer, metalholdige filterkager, [[Kviksølv|kviksølvholdige]] lyskilder, oliefiltre, [[sparydåse|spraydåser]], neddelte stålemballager samt tømte emballager af metal og plast.
Kommunekemi har i flere år lavet gødningsprodukter af halmflyveaske. Halmflyveaske er et restprodukt fra kraftvarmeværker, som fyrer med halm. Aske med [[tungmetal|tungmetaller]] har traditionelt været spredt direkte ud på landbrugsjorden, men anlægget isolerer og behandler tungmetallerne miljømæssigt forsvarligt.
Kommunekemi nyttiggør også [[karbid|karbidkalk]], der er et restprodukt fra [[acetylen]]fremstilling. Det udnyttes til at neutralisere [[Syre|surt]] affald på [[uorganisk]] anlæg og har siden 2006 næsten erstattet forbruget af brændt [[kalk]].
 
== Energiregnskab ==
Kommunekemi leverer damp til Nyborg Forsyningsselskab til produktion af fjernvarme.
Kommunekemi leverer damp til Nyborg Forsyningsselskab til produktion af fjernvarme. Derudover udnytter deKommunekemi overskudsenergien til produktion af elektricitet. Den samlede udnyttelse af overskudsenergi er 82%, og virkningsgraden for varme- og elproduktion er hhv. 90% og 31%.<ref name=kk></ref>
DeKommunekemi udnytter også energien fra en stor del af Kommunekemis køleprocesser via et centralt [[varmegenvindingsanlæg]], der i 2007 har leveret godt 40.000 [[MWh]], og denne energiproduktionen svarer til energien fra 17.000 tons [[Olie|fuelolie]] på et varmeværk.
 
<center>
|}
</center>
 
 
== Import af giftigt affald ==
[[Hexachlorbenzen]] er en af de mest [[persisterende organiske forurenere]] og farlige [[miljøgift]]e, der kan behandles på Kommunekemi. Danmarks miljøminister, [[Karen Ellemann]] er varm fortaler for import af [[hexachlorbenzen]] fra [[Australien]] med henblik på destruktion i Danmark. Karen Ellemann beskriver formålet som en mulighed for at demonstrere Dansk Knowhow på kemiaffald og gifthåndteringsområdet og har derfor i juni 2010 godkendt importen af giftstoffet til behandling på Kommunekemi.
 
== Referencer ==
{{Reflist}}
<references/>
 
== Eksterne henvisninger ==
* [http://www.kommunekemi.dk/Nyheder/2010/Juli/KK-l%C3%B8ser-et-stort-australsk-milj%C3%B8problem.aspx| Kommunekemi løser et stort australsk miljøproblem, 2010]
 
==Kilder og referencer==
{{reflist}}
 
[[Kategori:Kemi]]
 
[[Kategori:Miljøvirksomheder]]
[[Kategori:Etableret i 1971]]
7.669

redigeringer

Navigationsmenu