Saale-istiden: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
154 bytes fjernet ,  for 11 år siden
Fjerner opremsning af årtusinder.
m (Bot: fjerner selvreference; kosmetiske ændringer)
(Fjerner opremsning af årtusinder.)
{| cellpadding="3" cellspacing="0" style="float:right; margin:5px; border:3px solid;"
|-
| style="border-bottom:3px solid; background:#efefef;" | <small>Denne tidsperiodetid er en del af den<br />[[Pleistocænpleistocæn]]e epoke.</small>
|-
|[[holocænHolocæn]]
:...
:[[Yngre stenalder]]
:[[Eem-mellemistiden]]
:Saale-istiden
::[[130. årtusinde f.Kr.]]
::[[140. årtusinde f.Kr.]]
::[[150. årtusinde f.Kr.]]
::[[160. årtusinde f.Kr.]]
::[[170. årtusinde f.Kr.]]
::[[180. årtusinde f.Kr.]]
:[[Holsten-mellemistiden]]
:[[Elster-istiden]]
|}
 
'''Saale-istiden''' (''Illinoian'' i USA) er den næstsidste [[istid]] som begyndte for cirka 188.000 år siden. [[Indlandsis]] trængte under den sidste kuldeperiode frem fra Østersøegnene og dækkede det meste af [[Danmark]] for omkring 140.000 år siden. Saaleistiden endte for cirka 128.000 år siden.
 
I Danmark ses landskab påvirket af Saaleistiden syd og vest for [[hovedstilstandslinjen]]. Her findes [[moræne]]landskab formet som [[bakkeø]]er mellem [[smeltevandsslette]]r, dannet i den sidste istid. Det gamle morænelandskabet er påvirket af nedbrydningsprocesser som [[jordflydning]] og [[vanderosion]]. Eksempler på bakkeøer: [[Skovbjerg Bakkeø]], [[Esbjerg Bakkeø]] og [[Toftlund Bakkeø]]. Herudover er [[Horns Rev]] et eksempel på en [[randmoræne]], der muligvis er dannet i Saaleistiden. I [[Lovns Klint]] ved [[Melbjerg Hoved]] i [[Nordjylland]] ses gråligt fedtet [[ler]] som er fra Saaleistiden. I den nederste del af [[klint]]en ses også [[aflejring]]er fra istiden før da - [[Elster-istiden]].

Navigationsmenu