Wikipedia:Patruljanter: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Mathiaskh (diskussion | bidrag)
Linje 77: Linje 77:
*{{Støtter}} - [[Bruger:Nico|Nico]] 3. nov 2010, 16:14 (CET)
*{{Støtter}} - [[Bruger:Nico|Nico]] 3. nov 2010, 16:14 (CET)
*{{Støtter}} - og bemærker, at rollback ikke er et magtmiddel, men blot et praktisk redskab :-) --[[Bruger:Pugilist|Pugilist]] 3. nov 2010, 18:34 (CET)
*{{Støtter}} - og bemærker, at rollback ikke er et magtmiddel, men blot et praktisk redskab :-) --[[Bruger:Pugilist|Pugilist]] 3. nov 2010, 18:34 (CET)
*{{Støtter}} - [[Bruger:Mathiaskh|Mathiaskh]] 5. nov 2010, 20:10 (CET)


== Se også ==
== Se også ==

Versionen fra 5. nov. 2010, 20:10

Genvej:
WP:P
Patruljant-mærke

Desværre oplever Wikipedia en stor mængde hærværk og begynderfejl. For at afhjælpe dette, bruger en lang række erfarne brugere (ikke kun administratorer) en del tid på at tjekke om rettelserne er ok. For at undgå at mange brugere tjekker den samme rettelse kan ændringen markeres som tjekket med den såkaldte patruljering.

Patruljeringsopgaven går ud på at vurdere hver enkelt ændring fra alle brugere, der ikke patruljeres automatisk. Ændringer som man har vurderet til at være i orden, skal markeres som patruljeret. Hærværk skal også markeres som patruljeret hvis man sørger for at rette det. Er man i tvivl, så skal man blot lade den stå upatruljeret.

Jo flere der samles om denne opgave, desto bedre. For brugere der gerne vil hjælpe til, og for at sikre en ensartet behandling af "vandaler", giver denne side retningslinjer for patruljeringen. Det er ikke meningen at disse skal følges slavisk; omtanke kommer altid først.

Vejledning for patruljanter

En upatruljeret ændring

Jeg er blevet patruljant!

Tillykke! Du kan nu sætte skabelonen {{Bruger patruljant}} på din brugerside, hvis du har lyst. Du behøver derudover ikke gøre noget særligt for at tage værktøjet i brug. Nedenfor kan du få hjælp til at komme i gang.

Hvordan kan man se om en ændring ikke er patruljeret?

Hvis man går ind i seneste ændringer kan man ved nogle ændringer se et rødt udråbstegn (!). Upatruljerede ændringer er markeret med udråbstegnet.

Hvordan markerer man en ændring som patruljeret?

Tryk på Markér som patruljeret

Ved at trykke på forskel ved en upatruljeret ændring i seneste ændringer kan man se hvilke ændringer der er blevet foretaget. Som patroller vil man også få en ekstra knap: [Markér som patruljeret]. Trykker man på knappen vil ændringen blive markeret som patruljeret. På denne måde kan man undgå dobbelt-arbejde. Hvis ændringen er hærværk, skal du trykke på [rul tilbage], og derefter indsætte en passende test-skabelon på vandalens diskussionsside. Bemærk at tilbagerulning kun må bruges til fjernelse af redigeringer, som tydeligvis er foretaget i ond tro.

Hvis du gerne vil undgå, at der åbner et nyt vindue, når du klikker på linket, kan du aktivere scriptet nederst i mine indstillinger, fanen Gadgets.

Hvordan markerer man en ny artikel som patruljeret?

En ny artikel, der ikke er patruljeret.

Hvis man ønsker at markere en ny artikel som patruljeret vil man ikke kunne se forskel knappen.
Derfor skal man læse den nye artikel igennem på den almindelige måde. I det nederste, højre hjørne vil man kunne se en knap: [Markér denne artikel som patruljeret]. Hvis artiklen er i orden så tryk dér; hvis ikke indsæt {{hurtigslet}} eller en lignende skabelon. Hvis man gør dette, kan man markere den nye hærværksramte artikel som patruljeret.

Hvordan markerer jeg en omdirigeringsside som patruljeret?

Omdirigeringer patruljeres på samme måde som nye artikler. Hvis man går ind på en omdirigering vil man blive omdirigeret, men [Markér denne artikel som patruljeret]-knappen vil kun markere omdirigeringen som patruljeret.

Hvilke sider kan ikke patruljeres?

Brugernes css- og javascriptsider, (f.eks. Bruger:bruger/monobook.css og Bruger:bruger/monobook.js). Kun administratorer kan markere disse ændringer som patruljerede.

Hvad nu hvis jeg ikke ved om ændringen er i orden?

Så skal du bare lade den være. En anden kommer bare forbi og tjekker den. Du kan eventuelt kigge på artiklerne på andre sprog eller du kan prøve at søge på google om der findes nogle troværdige kilder, der bekræfter forholdet.

Hvis der er tale om kontroversielle ændringer (fx hvis nogen skriver at en kendt person er død eller at Danmark har invaderet Sverige) og en google-søgning eller et opslag på et par store aviser ikke giver nogle bekræftelser, så kan ændringen fjernes og du kan skrive en besked på brugerens diskussionsside om at finde kilder til påstanden.

Statistik over patruljeringer

Tildeling af patruljantrettigheder

Afstemningsregler

Det er kun aktive administratorer[1], samt andre patruljanter der kan deltage i afstemningen. En person anerkendes til patruljering, når mindst 7 af de aktive administratorer eller patrollere har godkendt vedkommende, der skal dog gå mindst 24 timer fra ansøgningen udfærdiges til brugerrettighederne ændres, for at alle kan nå at give deres mening til kende. Et forslag står indtil, brugeren er godkendt eller maksimalt en måned. Såfremt en bruger ikke umiddelbart godkendes, skal der gå mindst en måned, før brugeren kan ansøge igen.

Vejledning for afstemning

Ønsker du at kunne patruljere, skriv da teksten: "==== {{bruger|DIT BRUGERNAVN}} ====", under overskriften Afstemning. Beskriv hvorfor du gerne vil kunne patruljere, og afvent herefter udfaldet af afstemningen.

Tidligere afstemninger

Nuværende patruljanter

Brugere, der er patruljanter, er listet på den automatiske liste.

Afstemning

Inc (diskussion • bidrag • e-mail)

Jeg vil gerne ansøge om at bliver udnævnt til patruljant. Jeg har faktisk tænkt på at ansøge før, men først nu føler jeg, at jeg har tiden og motivationen. Det er flere år siden, jeg lavede min første redigering, men min aktivitet har været stærkt svingende. Jeg har dog efterhånden, hvis jeg selv skal sige det, indgående viden om normer, regler og tricks på Wikipedia, senest har Sarrus lappet et hul i min viden, hvad angår flytninger, og jeg synes derfor selv, jeg må være egnet. Jeg håber, I er enige. Mvh. Inc 2. nov 2010, 17:46 (CET)

Andreas Müller (diskussion • bidrag • e-mail)

Hej! Jeg kigger forbi seneste ændringer, når jeg alligevel er forbi wikipedia - og jeg tænker det ville være smart at kunne se de fine, røde flag, så jeg også kan bidrage mere konstruktivt. Det giver også mindre dobbeltarbejde, hvis jeg kan flagge de sider, jeg kigger igennem. Jeg forstår at magtmidlet rollback også er en del af ansøgningen? --Andreas Müller 3. nov 2010, 15:48 (CET)

  • Støtter - Nico 3. nov 2010, 16:14 (CET)
  • Støtter - og bemærker, at rollback ikke er et magtmiddel, men blot et praktisk redskab :-) --Pugilist 3. nov 2010, 18:34 (CET)
  • Støtter - Mathiaskh 5. nov 2010, 20:10 (CET)

Se også

Fodnoter

  1. ^ En aktiv administrator defineres som en administrator, som har lavet mindst én redigering inden for de seneste 3 måneder, og som ikke har administratorstatus af softwareudviklingsmæssige årsager.