Forskel mellem versioner af "Lindisfarne"

Spring til navigation Spring til søgning
22 bytes tilføjet ,  for 10 år siden
ingen redigeringsopsummering
m (robot Tilføjer: is:Lindisfarne)
[[Kloster]]et på Lindisfarne blev grundlagt af [[St. Aidan]], som blev udsendt fra [[Iona]] af kong [[Oswald af Northumbria]] omkring år [[635]]. Det blev centrum for kristningen af det nordlige England, og der blev også med held sendt missionærer til [[Mercia]]. Northumberlands skytshelgen, [[St. Cuthbert]], var abbed i klosteret.
 
Fra begyndelsen af det [[7. århundrede]] fremstillede munkene illustrerede manuskripter. Det mest berømte, [[Lindisfarneevangelierne]], er et smukt illumineret manuskript af de fire [[Evangelium|evangelier]]. I år [[793]] blev klosteret angrebet af [[viking]]er; begivenheden markerer selve indledningen på [[vikingetid]]en i Engelsk sammenhæng. Vikingerne plyndrede klosteret; blandt det stjålne var det kostbare bind om Lindisfarneevangelierne. Munkene flygtede fra øen, og stiftet flyttedes til [[Durham]] i år [[1000]].
 
I [[normannere|normannisk tid]] blev klosteret genoprettet, og det blomstrede, til det blev opløst af [[Henrik 8. af England]] i [[1536]]. Det er nu en ruin, der forvaltes af [[English Heritage]].
Anonym bruger

Navigationsmenu