Tage Lerche: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Mathiaskh (diskussion | bidrag)
Udvider en smule
Linje 16: Linje 16:
{{FD|1907|1944|Lerche, Tage}}
{{FD|1907|1944|Lerche, Tage}}


[[Kategori:Personer der er blevet myrdet]]
[[Kategori:Danskere i tjeneste for Nazityskland]]
[[Kategori:Danskere i tjeneste for Nazityskland]]
[[Kategori:Slægten Lerche|Tage]]
[[Kategori:Slægten Lerche|Tage]]
[[Kategori:Mord i Danmark]]

Versionen fra 18. nov. 2010, 18:09

Tage Lerche (24. oktober 1907 - 19. april 1944Frederiksberg Hospital) var en dansk mistænkt stikker under Besættelsen. Han blev likvideret af modstandsfolk fra Holger Danske den 19. april 1944, da han kørte rundt i sin tyske Opel ved Vesterbrogade i København.

Likvideringen

Klokken 12:40 den 19. april 1944 likviderede de to modstandsmænd Flammen og Citronen stikkeren Svend Gundel i hans radioforretning på Vesterbrogade i København. Få måneder tidligere havde radioforhandleren stukket en modstandsmand til det hemmelige tyske politi, Gestapo. Modstandsmanden blev sat i fængsel og tortureret.

Klokken 14:30 samme dag blev Tage Lerche, der var i tysk tjeneste som chauffør og repræsentant for Werner Best, likvideret i sin tyske Opel i krydset Pile Allé ved Vesterbrogade i København af Holger Danskes Bent Faurschou-Hviid (med dæknavnet "Flamme"), Jørgen Haagen Schmidt (dæknavn "Citronen"), Gunnar Dyrberg (dæknavn "Hermann") og Patrick Schultz (dæknavn "Bent"). Bilen blev ramt af 45 skud. Lerches søn og dennes kammerat var også med i bilen. Sønnen og Lerche blev hårdt såret og bragt til Frederiksberg Hospital, hvor de døde få dage senere den 24. april 1944. Kammeraten blev ikke ramt og overlevede, da han havde kastet sig ud af den kørende bil, da skyderierne startede, og løbet hjem til sine forældre. Likvideringen var i virkeligheden en tragisk fejl, idet man troede, at man havde likvideret den farlige stikker Arno Hammeken, man havde desuden heller ikke set børnene i bilen.

Virkninger af aktionen

Virkningerne af aktionen på Roskildevej var voldsomme. Modstandsfolkene Flammen og Citronen drog om aftenen efter skyderiet ud til et af sine skjulesteder, som lå i en villaFrederiksberg. Da de hørte nyheden om de to små drenge i bilen, røg stemningen blandt modstandsfolkene i bund.

Flammen begyndte at gå rastløst rundt i husets stuer, mens han fortvivlet talte om den sårede dreng. Agnes Hansen, en af modstandsfolkenes bekendte, var til stede den aften, og oplevede det som om, at der var "noget som gik i stykker" i Flammen. Hun har forklaret, at Flammen foretog telefonopkald flere gange i løbet af natten for at høre om drengens situation. Han insisterede senere på at købe legetøj, som skulle afsendes til drengens seng på hospitalet. Flammen var dog ikke alene med sine samvittigheds-problemer. Det var sandsynligvis ikke let for hverken Citronen eller de to andre modstandsfolk at falde i søvn den aften.

Kilde