Forskel mellem versioner af "Uxmal"

Spring til navigation Spring til søgning
1.416 bytes tilføjet ,  for 15 år siden
m
Gendannelse til seneste version ved FlaBot, fjerner ændringer fra 131.165.97.227
m (Gendannelse til seneste version ved FlaBot, fjerner ændringer fra 131.165.97.227)
<div style="float:right; padding:2px; width:210px">[[Billede:Uxmal_adivino_ground_level.jpg|Adivino, en person næsten ved toppen holder fast i en kæde, der løber langs de (ganske stejle) trin]]</div>
 
== Tidlig historie ==
hej
Uxmal er en populær turistattraktion og der er gjort et stort arbejde for at genopbygge og restaurere bygningerne, mens der kun har fundet meget få egentlige arkæologiske udgravninger og forskning sted, derfor vides det ikke hvor længe byen var i brug og indbyggertallet (omkring 25.000) er kun et meget løseligt gæt, som kan ændre sig hvis bedre oplysninger kommer for dagen. Det meste af den arkitektur, som i dag kan ses, blev bygget mellem cirka år [[700]] og [[1100]].
 
Maya-historikerne skrev, at Uxmal blev grundlagt omkring år [[500]] af ''Hun Uitzil Chac Tutul Xiu''. I generationer blev Uxmal regeret af Xiu-familen og stedet var det mest magtfulde i det vestlige Yucatán, i et stykke tid dominerede den i en alliance med [[Chichen Itza]] hele det nordlige mayaområde. Efter år [[1200]] lader der ikke til at være foretaget større byggerier, hvilket måske hænger sammen med Uxmals Chichen Itzas fald og en forskydning af magten på Yucatán til [[Mayapan]]. Xiu-familien flyttede deres hovedstad til [[Maní, Yucatán|Maní]] og indbyggertallet i Uxmal gik tilbage.
 
Efter den [[spanske erobring af Yucatán]] (hvor Xiu'erne allierede sig med [[Spanien|spanierne]]), antyder tidlige koloniale dokumenter at Uxmal ind i [[1550'erne]] stadig var et beboet sted af nogen vigtighed, men der blev ikke bygget en spansk by på stedet og Uxmal blev snart stort set forladt.
 
== Beskrivelse af området ==

Navigationsmenu