Mispel: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Fjern latinske navne som sorteringsnøgle; kosmetiske ændringer
m [r2.6.4] robot Tilføjer: az:Alman əzgili
Linje 40: Linje 40:


[[ast:Mespilus germanica]]
[[ast:Mespilus germanica]]
[[az:Alman əzgili]]
[[ca:Nespler]]
[[ca:Nespler]]
[[de:Mispel]]
[[de:Mispel]]

Versionen fra 27. nov. 2010, 18:34

Mispel
Mispel med de karakteristiske frugter.
Mispel med de karakteristiske frugter.
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Rosales (Rosen-ordenen)
Familie Rosaceae (Rosen-familien)
Slægt Mespilus (Mispel-slægten)
Art Mespilus germanica
Hjælp til læsning af taksobokse

Mispel (Mespilus germanica) er et lille, løvfældende træ med en malerisk, kroget vækst. Både stamme og grene er meget krogede. Barken er først grågrøn og filthåret. Senere bliver den grå med forskellige toninger i brunt og med svagt farvede, lysebrune korkporer. Bladarrene er smalle og seglformede. Til sidst er barken gråbrun og opsprækkende. Frøplanter er tornede. Knopperne er spredte, ovale og brune med mørkebrune, hårede skælrande (meget lig æbleknopper). Bladene er aflangt ægformede eller elliptiske med hel (ganske fint takket), lidt bølget rand og forsænkede ribber. Oversiden er græsgrøn med ganske få hår, mens undersiden er lysegrøn med tæt hårklædning. Høstfarven er gulbrun. Blomstringen sker i maj, hvor de store hvide blomster ses enkeltvis i bladhjørnerne. Frugterne ligner stenhårde, brune tjørnebær i overstørrelse. “Blomsten” er blivende, som hos Tjørn og Æble, men arret er meget åbent og viser de 5 stenhårde kerners øverste ende. Frugterne modner ikke ordentligt i Danmark, og frøene er som regel tomme.

Ikke-synlige træk

Frugterne siges at kunne spises efter, at de har fået frost, men smagen er meget besk og snerpende. Træet forhandles i Danmark som podede planter på grundstammer af Hvidtjørn. Roden er altså lig med denne plantes rod.

Størrelse

4 x 5 m (30 x 40 cm/år)

Hjemsted

Mispel er udbredt i de blandede løvskove fra Balkanlandene over Lilleasien til Kaukasus og Iran. Typiske ledsageplanter er f.eks. Valnød, Ægte Kastanje, Almindelig Avnbøg, Almindelig Humlebøg, Frynse-Eg, Tarmvrid-Røn, Aksel-Røn og Sølv-Lind.

  • Styr på Planteslægter/Familier

Skabelon:Link GA