Eufemisme: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
32 bytes tilføjet ,  for 11 år siden
m
[r2.5.2] robot Tilføjer: te:సభ్యోక్తి; kosmetiske ændringer
m ([r2.5.2] robot Tilføjer: te:సభ్యోక్తి; kosmetiske ændringer)
Eksempler på eufemismer er: ''sove ind'' og "afgå ved døden" i stedet for ''at [[Død|dø]]'', ''[[adamskostume]]''/''[[evakostume]]'' i stedet for ''[[nøgenhed]]'', ''[[lønmodtager]]'' i stedet for ''[[arbejder]]'', ''sort'' og ''farvet'' i stedet for ''[[neger]]'' og ''[[samspilsramt]]'' i stedet for ''[[adfærdsvanskelig]]'' eller ''[[miljøskadet]]''.
 
Canadieren [[Steven Pinker]] har udviklet en teori, som han kalder ''eufemisme-trædemøllen''. Ifølge den vil de negative associationer, der er forbundet med et ord, altid efter en vis periode blive overført til eufemismen. Det fører til dannelsen af en ny eufemisme. Nye ord bidrager ikke til at løse problemer. Det kan højst tilsløre dem og måske endda forsinke en virkelig løsning.
 
I nogle tilfælde ses den modsatte tendens. Det vil sige, at brugen af eufemismer bevidst afvises, og tingen kaldes ved "rette navn", ud fra en betragtning om, at "det ikke er noget at skamme sig over". Et eksempel på det har vi i [[1970'erne]], hvor [[kvindebevægelsen]] insisterede på brugen af ordet [[kvinde]] frem for [[Frue|dame]] og [[pige]]. Mange [[homoseksuel]]le insisterer på at bruge ordet ''bøsse'', der tidligere var negativt og tabubelagt; det blev nu neutralt.
 
[[Kategori:Ordtyper]]
[[sv:Eufemism]]
[[ta:தகுதிச் சொல்வழக்கு]]
[[te:సభ్యోక్తి]]
[[tl:Eupemismo]]
[[tr:Hüsnütabir]]
136.289

redigeringer

Navigationsmenu