Forskel mellem versioner af "Camera obscura"

Spring til navigation Spring til søgning
4.340 bytes tilføjet ,  for 10 år siden
ingen redigeringsopsummering
m (robot Tilføjer: et:Camera obscura)
[[Billede:Camera obscura box.jpg|right|thumb|250px|Camera obscura-kasse hvor motivet foran hullet bliver projekteret via et spejl inde i kassen op som et lysbillede på en mat glasplade ovenpå kassen.]]
{{eftersyn|En omfattende engelsk artikel om samme emne kan evt. bruges som forbillede}}
[[Billede:CamaraOscura.png|right|thumb|250px|Camera obscura diagram]]
[[Fil:Camera obscura.jpg|thumb|300px|Illustration fra Den store Encyklopædi visende manuelle kameraer, baseret på idéen i camera obscura. Nederst ses et arrangement beregnet til brug i fri luft med et telt, hvor billedet projiceres på teltets gulv og kan tegnes af.]]
[[Billede:Camera obscura.jpg|right|thumb|250px|Camera obscura fra [[Encyclopédie|''Encyclopédie, ou dictionnaire raisonné des sciences, des arts et des métiers'']]]]
'''Camera obscura''' ([[Latin]]: ''camera'', et indelukke/rum + ''obscura'', mørkt. I.e. "et indelukket mørkt rum") er et optisk apparat der kan projekterer et billede af dets omgivelser op på en skærm. Det har været brugt af kunstmalere og til underholdning og var en af opfindelserne der hjalp med til at bane vejen for [[fotografi]]et.
 
Apparatet består af en kasse eller et rum med et hul i den ene side. Lys fra en ekstern kilde passerer gennem hullet og rammer en overflade indenfor, hvor det reproduceres, på hovedet, men med bevarelse af farver og [[perspektiv (kunst)|perspektiv]]. Billedet kan projekteres over på et papir, hvor det kan skitses for derved at skabe en gengivelse med en meget høj grad af præcision og detaljerigdom.
'''Camera obscura''' (latin, betyder mørkt rum) er den første teknik i [[fotografi]]en, og dermed en forløber for fotografiapparatet. Lyset udefra lukkes ind gennem et lille hul i et mørkt rum. Derved projekteres den ydre verden som et billede på væggen modstående væggen med hullet.
 
[[Bornholms museum]] har i 2010/11 en særudstilling hvori et større camera obscura indgår.
I 1800-tallet var apparatet en populær [[folkeforlystelse]]{{kilde mangler|dato=Uge 47, 2009}}.
== Opbygning ==
Princippet med et camera obscura kan på simple vis demonstreres med en mørk kasse eller mørklagt værelse, med et hul eller en lille lysåbning i den ene side. Lyset som bliver reflekteret fra en genstand eller et landskab uden for kassen eller rummet, vil skinne gennem hullet og ramme en del af bagvæggen som et lysbillede hvor motivet står på hovedet og er spejlvendt. En tegner kan dernæst lægge et stykke papir eller andet tegneunderlag på væggen hvor projektionen er blevet sat op på, og skitse motivet over på dette. Metoden bibeholder perspektiv og størrelsesforhold.
Hullet i camera obscura kan formindskes hvorved det projekteret billedet bliver skarpere, mere fokuseret og detaljerigdommen forøges, men på bekostning af at billedetlyset bliver svagere. Hullet i camera obscura kan så udstyres med en [[optisk linse]] og spejl for derved at gøre muligt at forstærke lyset som slipper ind i et mindre hul, så billedets skarphed kan forbedres uden det bevirker svagere lys. Motivet vil imidlertid derved blive en anelse fortegnet som følge af aberrationer pga. optisk fejl og skævvridning.
 
== Historie ==
Princippet bag camera obscura var allerede kendt af [[Aristoteles]] (384-332 f.Kr.) og beskrevet i hans ([[Apokryfe skrifter|apokryfe]]) ''[[Problemata physica]]''. Ligeledes syntes [[Euklid]]s beskrivelser af optik (c.300 f.Kr.) at påkræve at han havde haft adgang til et camera obscura for at demonstrere at lys følger en lige linje. Og en del senere beskrev [[Theon af Alexandria]] (c.335-405) også princippet med camera obscura. Senere konstruerede den arabiske videnskabsmand [[Al-Haitham|Alhazen]] et hulkamera i [[980]]. I slutningen af det [[13. århundrede]] blev camera obscura anvendt af europæiske [[astronom]]er til at studere [[solplet]]ter og [[solformørkels]]er med, således at de ikke skulle kigge direkte på solen med det blotte øje. [[Roger Bacon]] (1214–1292/4) byggede det første solobservatorium konstrueret efter principperne omkring et camera obscura. Betegnelsen "camera obscura" blev første gang anvendt af den tyske astronom [[Johannes Kepler]] i [[1604]]. I [[1658]] beskriver [[Thomas Browne]] brugen af camera obscura kombineret med optiske linser i skriftet ''The Garden of Cyrus''. I [[1685]] beskriver [[Johann Zahn]] i ''Oculus Artificialis Teledioptricus Sive Telescopium'' camera obscura med mange diagrammer og illustrationer.
 
Apparatets muligheder som hjælpemiddel for kunstnere til at opnå en mere naturtro gengivelser af omgivelser, syntes at have været kendt siden i hvert fald det 15. århundrede, hvor [[Leonardo da Vinci]] (1452–1519) beskrev dette i ''[[Codex Atlanticus]]''. Specielt med hensyn til forbløffende præcision og detaljerigdom med hvilke malerier blev udført af [[den hollandske guldalder|hollandske mestre]] i det [[17. århundrede]] har der været spekuleret en del over om og i hvor høj grad de anvendte camera obscura som hjælpemiddel. Emnet er stadig uafklaret og berørt af en anseelig del kontrovers.
 
Tidlige camera obscura apparater var store, enten som hele rum eller indelukke i et telt eller lignende. Siden blev det muligt at konstruere dem i mindre og mere portable skala. Dette tog dog først far fra det [[18. århundrede]] efter eksperimenter udført af [[Robert Boyle]] og [[Robert Hooke]]. De fik derefter en langt større udbredelse, og anvendelse af såvel amatørmalere som mere professionelt anerkendte kunstmalere, heriblandt [[Paul Sandby]], [[Canaletto]] og [[Joshua Reynolds]].
 
De portable camera obscura lagde i det følgende århundrede grundlag og blev videreudviklet af videnskabsmænd og opfindere som [[Nicéphore Niépce]], [[Louis Daguerre]] og [[William Fox Talbot]] til egentlige fotografiapparater.
 
== Noter ==
{{reflist}}
== Eksterne henvisninger ==
{{Commonscat|Camera obscura}}
{{stub}}
 
[[Kategori:Optiske apparater]]
[[Kategori:Kunstens teknikker]]
[[Kategori:Teknikhistorie]]
[[Kategori:Fotografi]]
Bornholms Museum bygger stort Camera Obscura i forbindelse med foto udstilling som starter d. 22/5-10.
{{Link FA|he}}
 
 
 
{{Link FA|he}}
[[ca:Cambra fosca]]
[[cs:Camera obscura]]
10.314

redigeringer

Navigationsmenu