Sommer-OL 1968: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Luckas-bot (diskussion | bidrag)
m r2.5.2) (robot Tilføjer: lt:1968 m. vasaros olimpinės žaidynės
Patchfinder (diskussion | bidrag)
m Tilføjet Kategori:Mexico City (med hotcat)
Linje 46: Linje 46:
[[Kategori:Sport i 1968]]
[[Kategori:Sport i 1968]]
[[Kategori:Sport i Mexico]]
[[Kategori:Sport i Mexico]]
[[Kategori:Mexico City]]


[[ab:Мехико 1968]]
[[ab:Мехико 1968]]

Versionen fra 20. dec. 2010, 16:04

Sommer-OL 1968 i Mexico City, var også genstand for politiske markeringer. Sydafrika var ikke med da de øvrige afrikanske lande truede med boykot, hvis Sydafrika fik lov til at deltage.

To amerikanske sprintere - Tommie Smith og John Carlos - stod på podiet i 200 m og viste stolt deres knyttede næve iklædt sorte handsker - symbolet på Black Power bevægelsen hjemme i USA. De blev bortvist og sendt hjem. IOC udtalte sig om deres beslutning: "Den grundlæggende princip af den olympiske bevægelse er at politik slet ikke hører hjemme i OL. De amerikanske atleter brød princip ved at reklamere for indenrigspolitiske synspunkter."

Men sportsmæssigt skete der heldigvis også noget i Mexico. Mexico Citys højde på 2300 m over havet gjort livet hårdt for langdistanceløberne, men rekorder faldt i mange andre discipliner. 34 verdensrekorder og 38 olympiske rekorder blev sat i den tynde luft.

Man husker måske tydeligst amerikaneren Richard "Dick" Fosbury og hans "Fosbury Flop" - en nye teknik i højdespring, hvor springeren flyver over overliggeren på ryggen. Flopp'et revolutionerede disciplinen og erstattede mange andre teknikker.

Den mest imponerende rekord faldt i længdespring da Bob Beamon fra USA sprang 8,90 m. Han slog den tidligere rekord med hele 55 cm.

I trespring blev den olympiske rekord slået af syv forskellige springere og verdensrekord blev slået 5 gange.

OL i Mexico City så de første dopingtest i OL regi.

Boksning

Deltagerantallet i den olympiske bokseturnering var rekordstort med 315 deltagere fordelt på 65 nationer. Fra Danmark deltog Jørgen Hansen i weltervægt og Christian Larsen i let-mellemvægt (i den officielle rapport er Chrstian Larsen dog angivet som Niels Larsen). Ingen af de danske boksere opnåede dog medalje.

Den olympiske bokseturnering blev som ved Sommer-OL 1964 i Tokyo domineret af boksere fra USSR og Østeuropa. USSR opnåede 3 guldmedaljer fulgt af Mexico og USA med 2 guldmedaljer hver. Olympisk mester i sværvægt blev den kun 19-årige George Foreman, der siden vandt det professionelle verdensmesterskab i sværvægt.

Antal danske deltagere

  • 68 mænd
  • 4 kvinder

Danske medaljetagere

Guld

Sølv

Bronze

Eksterne links

Officiel rapport

Wikimedia Commons har medier relateret til: