Forskel mellem versioner af "Apollon"

Spring til navigation Spring til søgning
Ingen ændring i størrelsen ,  for 10 år siden
m
Enkelt rettelse
m (tekn)
m (Enkelt rettelse)
Apollon blev en af grækernes mægtigste guder. Han er søn af Zeus og Leto. Forfulgt af den skinsyge Hera måtte den frugtsommelige Leto flakke viden om for at finde et sted, der turde modtage hende og det ventede barn. Hun fandt et fristed på den omdrivende ø Delos, og her bragte hun Apollon og hans tvillingesøster Artemis til verden.
 
Apollon kan sende sine dødbringende pile overalt og er også en aggressiv gud. Han vogter over menneskernemenneskene, så længe de er rene og [[moralsk ansvar]]lige.
 
Hans attributter er [[bue (våben)|buen]] og [[lyren]]; [[Æble (frugt)|æbletræet]] er indviet til ham.
Apollon kom til Foikos, hvor han i en snæver dal ved foden af det tvetoppede bjerg Parnassos nedlagde en frygtelig slange ved navn Pyton eller Delfyne med sine pile. Sikkert er det grunden til, at han er hovedguden i helligdommen ved verdens navle Delfi.
 
Apollons hyppigst anvendte navn Foibos dækker over modsætningerne i hans væsen; det kan betyde »Den blændende, skræmmende« og »Den strålende rene, rensende«. På den ene side er han den sølvbuevæbnedsølvbuevæbnede fjerntrammer, hvis pile spreder pest og pludselig død. På den anden side er han den rensende og helbredende guddom, selv et skønhedens lysende ideal, rank og ædel med gyldne lokker. Som ondtafværgeren, der bringer sundhed og trivsel, overstråler han endog Helios som solgud.
 
Størst anseelse opnåede Apollon som orakelgud i Delphi, hvor hans officielle navn er Loksias. Her forkyndte han fader Zeus’ vilje gennem sin præstinde Pythia, når stater eller enkeltpersoner bad om råd. Oraklet i Delphi var i lange tider Grækenlands højeste religiøse autoritet, som søgte at stifte fred mellem guder og mennesker.
7.692

redigeringer

Navigationsmenu