Teoderik den Store: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Luckas-bot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: an:Teodorico lo Gran
m r2.5.2) (robot Ændrer: hu:Theuderich keleti gót király
Linje 42: Linje 42:
[[got:𐌸𐌹𐌿𐌳𐌰𐍂𐌴𐌹𐌺𐍃/Þiudareiks]]
[[got:𐌸𐌹𐌿𐌳𐌰𐍂𐌴𐌹𐌺𐍃/Þiudareiks]]
[[hr:Teodorik Veliki]]
[[hr:Teodorik Veliki]]
[[hu:Theoderich keleti gót király]]
[[hu:Theuderich keleti gót király]]
[[id:Theodoric yang Agung]]
[[id:Theodoric yang Agung]]
[[it:Teodorico il Grande]]
[[it:Teodorico il Grande]]

Versionen fra 25. dec. 2010, 15:20

Mursten med Teoderik den Stores navnetræk, fundet ved Vestatemplet i Rom

Teoderik den Store (født 454, død 30. august 526), kendt hos romerne som Flavius Theodoricus, var en østgotisk konge, som regerede fra 474 til sin død i 526. Han blev også konge af Italien fra 493 og de facto konge over vestgoterne som regent for sit barnebarn Amalarik fra 511.

Teoderik blev sendt til Konstantinopel som gidsel, da han var barn, af sin far Teodemir som sikkerhed for, at en traktat mellem den gotiske konge Teodemir og den romerske kejser Leo I ville blive overholdt. Teoderik benyttede denne periode til at knytte stærke venskabsbånd til kejser Leo og hans efterfølger Zeno. Han blev tilmed udnævnt til consul. Samtidigt opnåede han stor indsigt i både romersk militærtaktik og administration.

Da han var blevet 20 år gammel i 488, vendte han tilbage til østgoterne som deres konge. Og kejser Zeno bad Teoderik om at tage hånd om situationen i Italien, hvor Odoaker havde afsat den vestromerske kejser og var begyndt at opføre sig truende mod de romerske interesser i området. Østgoterne levede som foederati i Romerriget, men der opstod ofte uroligheder blandt dem, og de var vanskelige at kontrollere, da de stadig manglede land, hvor de kunne bosætte sig. Teoderik og kejseren lavede derfor en gensidig aftale om, at østgoterne fik Italien, hvis de besejrede Odoaker.

Teoderik invaderede Italien i 488, og i 493 indtog han Ravenna, (Italiens hovedstad), og fik Odoaker henrettet. Teoderik placerede derefter sig selv på den italienske trone. Han vedblev formelt at være vasal under den romerske kejser, men var i praksis en uafhængig monark.

Gennem størstedelen af sin regeringstid var Teoderik var allieret med Frankerriget gennem sit ægteskab med den frankiske prinsesse Audofleda, men frankerkongen Klodevig 1.’s ambitioner om også at herske over goterne førte til en langvarig krig, uden at det dog lykkedes for en af parterne at få overtaget.

Teoderiks mausoleum i Ravenna


HistorieSpire
Denne historieartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Skabelon:Link FA