Forskel mellem versioner af "Et kys før døden"

Spring til navigation Spring til søgning
54 bytes fjernet ,  for 10 år siden
m
wiki + fjerner en POV
m (r2.5.2) (robot Tilføjer: en, fr, it, ja, nl, pl, ru)
m (wiki + fjerner en POV)
'''''Et kys før døden''''' (USengelsk: ''A Kiss Before Dying''), er en [[roman]] af [[Ira Levin]]. Den udkom i [[USA]] i 1953 og i [[Danmark]] i 1955.
 
Bogen følger et klassisk [[crime noir]] -tema, den charmerende [[psykopat]]iske morder, som omgivelserne omfatter med stor sympati. HovedpresonenHovedpersonen, Bud Corliss, er af arbejderfamilie, men drømmer om at skabe sig en formue. Da hans kæreste, Dory, fortæller, at hun er gravid, opfatter han hendes tilstand som en trussel mod sine ambitioner, og han søger derfor viden om forskellige gifte og deres virkning.
 
Herfra følger læseren en charmerende, men samvittighedsløs mand, der er villig til at rydde alle af vejen, hvis de kan udgøre en hindring for hans ambitioner. Spændingen går bl.a. ud på, hvor mange og hvem, der bliver hans ofre, inden det lykkes for politiet at stoppe ham. Muligheden for, at han realiserer sine planer uden at blive afsløret er også til stede.
Bogen er filmatiseret i [[1956]] som [[film noir]] med [[Robert Wagner]] i hovedrollen som Bud Corliss, [[Joanne Woodward]] som Dorothy ('Dorie') Kingship, [[Virginia Leith]] i rollen som Ellen Kingship og [[Mary Astor]] som Buds mor.
 
Filmen blev instrueret af ''[[Gerd Oswald'']] og fulgte – bortset fra at udelukke en væsentlig figur fra handlingen - bogens plot ganske tæt.<ref>{{imdb titel|id=0049414|titel=Et kys før døden(1956)}}.</ref>
 
En senere filmatisering fra 1991 med [[Matt Dillon]] i hovedrollen som Jonathan Corliss, var instrueret af ''[[James Dearden'']]. Denne version afviger stærkt fra bogens handling, og de fleste anmeldere foretrækker den oprindelige filmatisering. <ref>{{imdb titel|id=0102220|titel=A Kiss Before Dying (1991)}}.</ref>
 
==Noter==
67.792

redigeringer

Navigationsmenu