Grønlandspumpen: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m WikiCleaner 0.99 - Linieskift i et ekstern link (Fundet af WP:WPCW)
Linje 9: Linje 9:
* [[Upwelling]], det modsatte fænomen
* [[Upwelling]], det modsatte fænomen
* [[Havstrøm]]
* [[Havstrøm]]

Jeg er lækker


==Eksterne henvisninger==
==Eksterne henvisninger==

Versionen fra 10. jan. 2011, 19:49

Et simplificeret diagram over det globale thermohaline kredsløb. Blålige pile repræsenterer dybhavstrømme, de rødlige overfladestrømme.
Grønlandspumpen befinder sig øverst til venstre i overgangen mellem rød og blå pil

Grønlandspumpen er en del af Golfstrømmen og er en drivende kraft i det globale thermohaline kredsløb. Idet Golfstrømmen flyder mod nord, sker der en afkøling ved fordampning af det varme havvand samt ved afgivelse af varme til de koldere omgivelser. Herved stiger densiteten af havvandet, og i det nordlige Atlanterhav, begynder en del af dette tungere vand at synke mod bunden. Der kan næsten tales om en slags vandfald i havet. Det nedsynkende vand bliver derved til den sydgående Nordatlantiske Dybhavsstrøm. Fænomenet kaldes også downwelling, ved hvilken process det mere CO2 holdige overfladevand føres ned i dybhavet og dermed er Grønlandspumpen en del af kulstofkredsløbet. Grønlandspumpen fungerer ikke hvert år, men den er nødvendig for Golfstrømmens transport af varmt vand til at mildne de Nordvesteuropæiske vintre, sammenlignet med vintrene på de samme breddegrader i det østlige Canada.

Grønlandspumpen er et populært emne i det danske gymnasium (stx) i det naturvidenskabelige grundforløb (nv) med bogen "Global Opvarmning" . Der indgår flere forsøg. Læseren kan overbevise sig selv om, at saltindholdet er relativt permanent for golfstrømmen i Atlanterhavet. Sæt en kop vand på et bord på et stænkfrit område af badeværelset, gerne hvor der er gulvvarme. Hvor lang tid tager det at fordampe 4 cm? Hvad betyder det for saltindholdet, hvis Golfstrømmen er 200-300 m dyb?

Se også

Jeg er lækker

Eksterne henvisninger