Blankmedievederlag: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Ks (diskussion | bidrag)
Ks (diskussion | bidrag)
Flyttet og omskrevet
Linje 1: Linje 1:
'''Blankmedievederlag''' (eller '''blankbåndsvederlag''') er en vederlagsordning for uindspillede kassette- og videobånd samt andre medier, hvorpå der kan optages lyd eller billeder. Ordningen er lovfæstet i [[ophavsret]]sloven.
'''Blankbåndsafgift''' blev indført per lov i forbindelse med [[ophavsret]]ten til musik- og videoudgivelser.


Når man køber et "blankt" medie til brug ved kopiering, så formodes det at man tager en kopi af et [[kunstnerisk værk]], f.eks. et stykke musik, der spilles i radioen eller en film, der vises i tv.
Blankmedieordningen skal sikre en økonomisk kompensation til rettighedshaverne for ''lovlig'' privatkopiering. Når man køber et "blankt" medie til brug ved kopiering, så formodes det at man i et vist omfang anvender disse til at tage en kopi af et [[kunstnerisk værk]], f.eks. et stykke musik, der spilles i radioen eller en film, der vises i tv.


Blankbåndsafgiften - som også omfatter andet end bånd, f.eks. [[Compact Disc|cd]]'ere, [[minidisk]], [[dvd]] mv. - går til bl.a. de kunstnere, som berøves en indtægt, hvis man i stedet købte en kommerciel fremstillet udgave af værket.
Vederlaget går til de skabende kunstnere, udøvende kunstnere, film- og pladeproducenter og radioforetagender, som berøves en indtægt, hvis man i stedet købte en en original udgave af værket, og fordeles af [[Copy-Dan]] Båndkopi.


Professionelle slutbrugere kan fritages fra et betale vederlaget, hvis medierne skal anvendes erhvervsmæssigt (og altså ikke sælges videre til private).
Man kan undtages fra denne afgift, hvis man kan påvise, at man kun bruger disse blankmedier til egne, originale optagelser, som ikke krænker nogens ophavsret.

==Eksterne henvisninger==
* [http://www.copy-dan.dk/Om_COPY-DAN/Organisation/Baandkopi.aspx Copy-Dan Båndkopi]
* [http://www.copy-dan.dk/Rettighedsbruger/CD_og_andre_kopimedier.aspx Copy-Dans side om blankmedier]

Versionen fra 25. dec. 2005, 12:42

Blankmedievederlag (eller blankbåndsvederlag) er en vederlagsordning for uindspillede kassette- og videobånd samt andre medier, hvorpå der kan optages lyd eller billeder. Ordningen er lovfæstet i ophavsretsloven.

Blankmedieordningen skal sikre en økonomisk kompensation til rettighedshaverne for lovlig privatkopiering. Når man køber et "blankt" medie til brug ved kopiering, så formodes det at man i et vist omfang anvender disse til at tage en kopi af et kunstnerisk værk, f.eks. et stykke musik, der spilles i radioen eller en film, der vises i tv.

Vederlaget går til de skabende kunstnere, udøvende kunstnere, film- og pladeproducenter og radioforetagender, som berøves en indtægt, hvis man i stedet købte en en original udgave af værket, og fordeles af Copy-Dan Båndkopi.

Professionelle slutbrugere kan fritages fra et betale vederlaget, hvis medierne skal anvendes erhvervsmæssigt (og altså ikke sælges videre til private).

Eksterne henvisninger