Forskel mellem versioner af "Forsoning"

Spring til navigation Spring til søgning
2 bytes tilføjet ,  for 10 år siden
m (→‎Forsoning - generelt: Flertydig WL: (arbejde) ved brug af AWB)
 
==Forsoning - generelt==
Forsoning sker på baggrund af et fjentligfjendtligt forhold mellem to parter eller på grund af en overtrædelses fra mindst den ene parts side, der påfører den pågældende en skyld. Løsningen til at fjerne det fjentligefjendtlige forhold eller skyld kaldes forsoning, og kan bestå af enten en ubetinget [[tilgivelse]] eller en slags godtgørelse ([[bøde]]/[[straf]]/[[offer]]) for [[skyld]]en.
 
Forsoningen kan blandt mennesker være ønskeligt f.eks. på steder hvor der har foregået [[krig]]shandlinger, [[undertrykkelse]] eller anden form for [[uretfærdighed]]. Forsoning har været et nøgleord i bl.a. [[Sydafrika]] efter [[apartheid]]styret havdet fundet sted. Men også i sådanne [[politik|politiske]] forsoningsbestræbelser ligger der ofte en religiøs ofte kristen baggrund og forståelse bag. Men i alle [[relation]]elle forbindelse, som på [[arbejde (samfundsvidenskab)|arbejde]], i[[familie (menneske)|familie]], ved [[domstolene]]en o.lign. bliver der brugt energi på at skabe forsoning, dette sker i dagligdagen oftest gennem tilgivelse.
 
Forsoning religiøst set sker på baggrund af en [[konflikt]] mellem gud(erne) og mennesker, der må ophæves. Ophævelsen sker ofte gennem ofrer, bønner, bod og løfter. Ofte står der nogle særligt forordnet personer bag de [[ritual]]er der tit skal udføres i forbindelse med forsoningen - kaldet [[præst]]er. I dette forhold er mennesket i regelen [[subjekt]] for handlingen - det vil sige, at da det anses for dem, der er de skyldige (og de underordnede) må det også være dem, der bør tage initiativet til at få en forsoning i stand mellem dem og gud(erne).
 
==I jødedommen==
Anonym bruger

Navigationsmenu