Førerhan: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
VolkovBot (diskussion | bidrag)
m r2.5.1) (robot Ændrer: de:Alphatier
stavning
Linje 1: Linje 1:
En '''alfa-han''' (eller '''alfahan''' uden [[bindestreg]]) er den førende han i en dyre[[flok]]. Hos visse dyrearter som f.eks. [[ulve]] ledes flokken af et førerpar bestående af en alfa-han og en alfa-hun. Dette par refereres sommetider til som et alfa-par.
En '''alfahan''' er den førende han i en dyre[[flok]]. Hos visse dyrearter som f.eks. [[ulve]] ledes flokken af et førerpar bestående af en alfahan og en alfahun. Dette par refereres sommetider til som et alfapar.
I nogle grupper er alfa-hanner og alfa-hunner overrepræsenterede i [[population]]ens [[genetik|genetiske materiale]], da stærke og dominerende individer generelt får flest chancer til at [[avl|parre sig]], og dermed føre deres gener videre.
I nogle grupper er alfahanner og alfahunner overrepræsenterede i [[population]]ens [[genetik|genetiske materiale]], da stærke og dominerende individer generelt får flest chancer til at [[avl|parre sig]], og dermed føre deres gener videre.


Begrebet alfa-han bruges også i overført betydning om mænd med høj [[status]] og socialt dominerende adfærd.
Begreberne alfahan og alfahun bruges også i overført betydning om personer med høj [[status]] og socialt dominerende adfærd.


== Alfa-hanner hos bestemte arter ==
== Alfahanner hos bestemte arter ==
[[Chimpanser]] viser flokkens alfa-han ærbødighed ved [[ritual]]lignende gestusser, såsom at bukke for ham, lade ham gå forrest i procesioner samt stå ved siden af ham ved udfordringer.
[[Chimpanser]] viser flokkens alfahan ærbødighed ved [[ritual]]lignende gestus, såsom at bukke for ham, lade ham gå forrest i processioner samt stå ved siden af ham ved udfordringer.


== Etymologi ==
== Etymologi ==
Forstavelsen ”alfa-” er taget fra navnet på det græske bogstav α ([[alfa (bogstav)|alfa]]), som er det første tegn i [[det græske alfabet]]. (Det indgår også i ordet ”[[alfa]]bet”.) Betydningen af alfa-han bliver hermed ”den han der kommer først eller står først i rækken”.
Forstavelsen ”[[alfa]]-” er taget fra navnet på det græske bogstav α ([[alfa (bogstav)|alfa]]), som er det første tegn i [[det græske alfabet]]. (Det indgår også i ordet ”[[alfabet]].) Betydningen af alfahan bliver hermed ”den han der kommer først eller står først i rækken”.
{{dyrstub}}
{{dyrstub}}



Versionen fra 16. jan. 2011, 09:24

En alfahan er den førende han i en dyreflok. Hos visse dyrearter som f.eks. ulve ledes flokken af et førerpar bestående af en alfahan og en alfahun. Dette par refereres sommetider til som et alfapar. I nogle grupper er alfahanner og alfahunner overrepræsenterede i populationens genetiske materiale, da stærke og dominerende individer generelt får flest chancer til at parre sig, og dermed føre deres gener videre.

Begreberne alfahan og alfahun bruges også i overført betydning om personer med høj status og socialt dominerende adfærd.

Alfahanner hos bestemte arter

Chimpanser viser flokkens alfahan ærbødighed ved rituallignende gestus, såsom at bukke for ham, lade ham gå forrest i processioner samt stå ved siden af ham ved udfordringer.

Etymologi

Forstavelsen ”alfa-” er taget fra navnet på det græske bogstav α (alfa), som er det første tegn i det græske alfabet. (Det indgår også i ordet ”alfabet”.) Betydningen af alfahan bliver hermed ”den han der kommer først eller står først i rækken”.

DyrSpire
Denne artikel om dyr er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.