Federico García Lorca: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
202 bytes tilføjet ,  for 11 år siden
Nye henvisninger
(Nye henvisninger)
[[Fil:Garcialorca madrid lou.jpg|thumb|250px|Statuen på Plaza de Santa Ana i Madrid]]
'''Federico García Lorca''' ([[5. juni]] [[1898]] i [[Fuente Vaqueros]] ved [[Granada]] – [[19. august]] [[1936]] i [[Víznar]]) var spansk [[poet]] og [[dramatiker]]. Han regnes for en af de største personligheder i [[spansk litteratur]]. Af værker kendt i [[Danmark]] kan især nævnes dramaer som ''Blodbryllup'' (sp: "Bodas de sangre") ([[1933]]) og ''Bernarda Albas Hus'' (sp: "La casa de Bernarda Alba") ([[1936]]), men også en række viser, ballader og flamencoer som f.eks. ''Balladen om den store hest som ikke ville drikke'' (sp: "Nana del caballo grande") på dansk opført af [[Savage Rose]].
 
Han regnes for en af de største personligheder i [[spansk litteratur]]. Af værker kendt i [[Danmark]] kan især nævnes dramaer som ''Blodbryllup'' (sp: "Bodas de sangre") ([[1933]]) og ''Bernarda Albas Hus'' (sp: "La casa de Bernarda Alba") ([[1936]]), men også en række viser, ballader og flamencoer som f.eks. ''Balladen om den store hest som ikke ville drikke'' (sp: "Nana del caballo grande") på dansk opført af [[Savage Rose]].
 
García Lorca var forholdsvist åbent [[homoseksuel]] og havde flere forhold til andre mænd gennem sit liv. Muligvis også til kunstneren [[Salvador Dalí]]. Det faktum, at han var homoseksuel begrænsede ham rent psykisk. Han kunne ikke frit vise sit sande jeg, da homoseksualitet ikke var accepteret i det macho-prægede andalusiske samfund han kom fra. Denne indre konflikt gjorde, at Lorca til tider levede et mere eller mindre deprimeret liv. Som et forsøg på, at "gøre ham bedre", sendte hans familie ham til [[New York]], hvor han aldrig følte sig rigtigt tilpas. Her skrev han det triste værk ''Poet i New York'' (sp. "Poeta en Nueva York") (posthumt [[1940]]). Lorca afspejler sine egne dybeste tanker, begær og holdninger i mange af sine værker, og "Poet i New York" er bare ét af mange eksempler på dette. Også hans store kærlighed til Dalí udtrykkede han i digtet "Oda a Salvador Dalí". Han vendte tilbage til Spanien i [[1930]], hvor han blev henrettet i [[1936]] af den fascistiske [[Falange milits]], som endte med at vinde krigen med senere [[diktator]] [[Francisco Franco]] i spidsen. Under diktaturet i Spanien ([[1939]]-[[1975]]) var García Lorcas værker forbudt.
 
Det vides ikke med sikkerhed, hvor liget af García Lorca blev begravet. I dag er opsat en statue af ham på [[Plaza de Santa Ana]] i [[Madrid]].
 
== Eksterne henvisninger ==
{{Commonscat|Federico García Lorca}}
* [http://www.poets.org/poet.php/prmPID/163 Federico García Lorca] på Poets.org {{en sprog}}
* [http://bibliografi.dk/content.php?page=author&value=11149 Federico García Lorca] på Bibliografi.dk
 
{{FD|1898|1936|Lorca, Federico Garcia}}
 
2.182

redigeringer

Navigationsmenu