Troposfære: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
1 byte fjernet ,  for 11 år siden
m
(k)moh.
(Simple komma- og sprogfejl rettet)
m ((k)moh.)
'''Troposfæren''' ({{el sprog}}:''tropē'' for vending og ''sphaîra'' for kugle) er det nederste lag af [[Jordens atmosfære]] og en del af [[biosfære]]n: Her findes næsten al det [[vand]], der er i atmosfæren; dels som [[vanddamp]], og dels kondenseret til [[Sky (meteorologi)|skyer]], [[tåge]] eller som [[nedbør]]. Det er også her, langt det meste [[vejr]] "foregår".
 
I troposfæren aftager temperaturen med højden; for hver [[kilometer]], man stiger til vejs, aftager luftens [[temperatur]] med ca. 6,5 grader [[Celsius]]. Dette fortsætter hele vejen op til den øvre grænse for troposfæren, som ved polerne ligger i ca. 7 kilometers højde, ved [[Geografisk ækvator|ækvator]] i ca. 18 kilometers højde, og på vore breddegrader ca. 12 kilometer over jordoverfladenhavoverfladen. Ovenfor afgrænses troposfæren af den såkaldte [[tropopause]], hvor temperaturen er konstant uanset højden.
 
Store cumulonimbus- eller "byge-skyer" kan til tider vokse sig så høje, at de når op til den øvre grænse for troposfæren. Da væksten i disse skyer bl.a. "drives" af, at temperaturen i troposfæren aftager med højden, virker tropopausen med dens konstante temperatur som et "låg", der forhindrer skyen i at vokse yderligere opad. Men hvis der bliver ved med at stige fugtig luft op nedefra, tvinges den øverste del af skyen til at brede sig ud i vandret retning, hvorved skyen får facon som en kæmpemæssig ambolt.

Navigationsmenu