Allerødtiden: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
suk - den har jeg ikke hørt om...
m er -> var, wiki og lidt tegn
Linje 1: Linje 1:
'''Allerødtiden''' er en periode i slutningen af sidste istid, ca. 11.800-11.000 f.Kr. Det er en varmere periode mellem [[ældre dryas|ældre]] og [[yngre dryas]], hvor temperaturen var ca. 13°-14°C. Betegnelsen er internationalt kendt i geologiske og arkæologiske sammenhænge.
'''Allerødtiden''' er en periode i slutningen af sidste istid, ca. 11.800-11.000 f.Kr. Det var en varmere periode mellem [[ældre dryas|ældre]] og [[yngre dryas]], hvor temperaturen var ca. 13°-14°C. Betegnelsen er internationalt kendt i geologiske og arkæologiske sammenhænge.


Navnet stammer fra [[Allerød]] Teglværks lergrav. I juni [[1897]] udførte geologen [[Vilhelm Milthers]] og botanikeren [[Nikolaj Hartz]] detaljerede undersøgelser af lergraven. I de dybereliggende dele af graven, hvor man havde den mest komplette lagserie, fandt man et 5-30 cm tykt brunligt lag af organiske aflejringer ([[gytje]]) i leret. Dette lag viste at dyr og planter som elsdyr, rener, gedde, pil mv. havde været på stedet, og da alle disse kræver varme, måtte der have været isfrit.
Navnet stammer fra [[Allerød]] Teglværks lergrav. I juni [[1897]] udførte geologen [[Vilhelm Milthers]] og botanikeren [[Nikolaj Hartz]] detaljerede undersøgelser af lergraven. I de dybereliggende dele af graven, hvor man havde den mest komplette lagserie, fandt man et 5-30 cm tykt brunligt lag af organiske aflejringer ([[gytje]]) i leret. Dette lag viste, at dyr og planter som [[Elg|elsdyr]], [[Rensdyr|rener]], [[gedde]], [[Pile-slægten|pil]] m.v. havde været på stedet, og da alle disse kræver varme, måtte der have været isfrit.


[[Kategori:Allerødtiden]]
[[Kategori:Allerødtiden]]

Versionen fra 30. dec. 2005, 20:54

Allerødtiden er en periode i slutningen af sidste istid, ca. 11.800-11.000 f.Kr. Det var en varmere periode mellem ældre og yngre dryas, hvor temperaturen var ca. 13°-14°C. Betegnelsen er internationalt kendt i geologiske og arkæologiske sammenhænge.

Navnet stammer fra Allerød Teglværks lergrav. I juni 1897 udførte geologen Vilhelm Milthers og botanikeren Nikolaj Hartz detaljerede undersøgelser af lergraven. I de dybereliggende dele af graven, hvor man havde den mest komplette lagserie, fandt man et 5-30 cm tykt brunligt lag af organiske aflejringer (gytje) i leret. Dette lag viste, at dyr og planter som elsdyr, rener, gedde, pil m.v. havde været på stedet, og da alle disse kræver varme, måtte der have været isfrit.