Bruno Topff: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
mNo edit summary
Linje 1: Linje 1:
[[File:Sønderborg Kaserne.1.jpg|thumb|300px|Marinestationen, nu [[Sønderborg Kaserne]]]]
[[File:Sønderborg Kaserne.1.jpg|thumb|300px|Marinestationen, nu [[Sønderborg Kaserne]]]]
'''Bruno Gustav Eugen Topff''' ([[2. november]] [[1886]] i [[Potsdam]] – [[9. november]] [[1920]] i [[Sønderborg]]) var en tysk uniformsskrædder. Ved slutningen af [[1. verdenskrig]] var han avanceret til overskræddergast ved [[Kaiserliche Marine|den tyske marine]]. Fra den 6. november til den 9. november [[1918]] var han leder af soldaterrådet på [[Sønderborg Kaserne|marinestationen]] i Sønderborg.
'''Bruno Gustav Eugen Topff''' ([[2. november]] [[1886]] i [[Potsdam]] – [[9. november]] [[1920]] i [[Sønderborg]]) var en tysk uniformsskrædder og marinesoldat. Ved slutningen af [[1. verdenskrig]] var han avanceret til overskræddergast ved Tyskland-Østrigs [[Østrig-Ungarns marine|Kejserlige og kongelige krigsmarine]]. Fra den 6. november til den 9. november [[1918]] var han leder af soldaterrådet på [[Sønderborg Kaserne|marinestationen]] i Sønderborg.


== Årsagen til begivenhederne ==
== Årsagen til begivenhederne ==

Versionen fra 31. jan. 2011, 01:34

Marinestationen, nu Sønderborg Kaserne

Bruno Gustav Eugen Topff (2. november 1886 i Potsdam9. november 1920 i Sønderborg) var en tysk uniformsskrædder og marinesoldat. Ved slutningen af 1. verdenskrig var han avanceret til overskræddergast ved Tyskland-Østrigs Kejserlige og kongelige krigsmarine. Fra den 6. november til den 9. november 1918 var han leder af soldaterrådet på marinestationen i Sønderborg.

Årsagen til begivenhederne

Efter det tyske kejserriges sammenbrud i 1918 udbrød Novemberrevolutionen i Tyskland, og der oprettedes også soldaterråd i de nordslesvigske byer. En af lederne var den socialdemokratiske rigsdagsmand Gustav Noske (1868-1946). Han ankom til Kiel den 4. november 1918 og blev den 7. november 1918 udnævnt til leder af arbejder- og soldaterrådet.

Den 9. november 1918 udråbtes den tyske republik og våbenstilstanden blev en realitet den 11. november 1918. (Perioden fra umiddelbart første verdenskrigs afslutning 11. november 1918 til vedtagelsen af Weimarforfatningen i august 1919 var præget af store interne stridigheder og regulær krig mellem socialistiske militsgrupper og højrenationale frikorps)

marinestationen i Sønderborg oprettedes 6. november 1918 et Soldaterråd. Trods sygdom lykkedes det Bruno Topf den 6. november, at sætte sig i spidsen for soldaterrådet. Han vidste at der havde været en opstand i Kiel, men han tiltog sig hurtigt for megen magt og blev derfor afsat allerede den 9. november.

Myten Republikken Als

En historisk myte har siden gjort Bruno Topf til præsident over "Republikken Als", men det er formodentlig en misforståelse. Det er sandsynligt at den sygdomssvækkede Bruno Topf på grund af manglende kommunikation med de andre tyske soldaterråd tog sagen i egen hånd og lod Als frigøre fra Det Tyske Kejserrige, og udråbte republikken Als. Hans tanker har med meget stor sikkerhed været, at republikken Als skulle være en del af republikken Tyskland. Det understøttes bl.a. af at han 7. november 1918 kl. 10 beder lederen af Soldaterrådet i Kiel Gustav Noske om lønninger til marinesoldaterne i Sønderborg.

En gruppe borgere i Sønderborg har lavet ”Bruno Topff selskabet”. Det er denne gruppe der har opsat et messingskilt i hans audiensværelse på Sønderborg Kaserne.

Bruno Topffs tre opråb

Første opråb er en næsten ordret kopi af et opråb som soldaterrådslederen Gustav Noske lavede i Kiel. Her garanterer Bruno Topff for borgernes liv og ejendom. Han gør også opmærksom på, at han skal underskrive alle aftaler for at de kan være gældende. (Dette er interessant idet der i Noskes version var tale om, at Noske og et medlem af arbejder- og soldaterrådet skulle underskrive aftaler og love gældene for samtlige soldaterråd)

Andet opråb drejede sig om hvorledes marinesoldaterne skulle forholde sig, samt at borgerne skulle holde sig borte fra gaderne og ikke måtte skyde fra husene.

Tredje opråb lød kort og godt:” Borgere i Sønderborg. I har set jeg opretholder ro og orden. Jeg afventer jeres delegation for at høre jeres ønsker.”

Efterspillet

Efter revolutionen på Als blev der stille om Topff. Han blev 1919 arresteret og stillet for en tysk krigsret, men blev frikendt fordi hans revolution havde været fredelig og måske forhindret mere radikale i at erobre magten', som det hed i dommerkendelsen.

Efter frifindelsen og hjemsendelsen startede Topff som mester en skrædderforretning i Sønderborg. Den 16. August 1919 er Topff indskrevet som taler for Spartakusbund ved en demonstration mod for høje priser og for små madrationer.

Topff havde tuberkulose og den 5. november 1920 indlægges han på hospitalsafdelingen på den danske Krigsinvalideskole i Sønderborg og dør i Sønderborg den 9. november 1920, og begraves på De Tolv Apostles Kirkegård i Kolonnenstrasse i Berlin. Bruno Topff Selskabet har på hans familiegravsted fået opsat en lille mindeplade med hans navn.

Litteratur og kilder

  • Frode Sørensen: "Revolutionen og magten - Sønderborg-arbejdernes historie 1872-1922". 2008.
  • Dorrit Andersen: "Præsident" Topff og republikken Als - endnu engang". Sønderjyske Årbøger 1985, s. 97-136.
  • Robert Huhle: "Bruno Gustav Eugen Topff og revolutionen i Sønderborg". Sønderborg, 1984.
  • A. Thyssen: Omkring "Præsident" Topff, Sønderborg. Sønderjyske Årbøger 1966, s. 204-208.
  • Kaj Rolfsen Nissen: "Problemer omkring "præsident" Toppf. Sønderjyske Årbøger, 1965, s. 83-103.
  • Troels Fink: Da Sønderjylland blev delt. 1918-1920. Institut for Grænseregionsforskning 1978.

Eksterne henvisninger og kilder