Prins Caspian (bog): Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Luckas-bot (diskussion | bidrag)
m r2.7.1) (robot Tilføjer: ca:El príncep Caspian
Linje 24: Linje 24:


[[bg:Принц Каспиан]]
[[bg:Принц Каспиан]]
[[ca:El príncep Caspian]]
[[cs:Princ Kaspian]]
[[cs:Princ Kaspian]]
[[cy:Prince Caspian]]
[[cy:Prince Caspian]]

Versionen fra 4. feb. 2011, 23:54

Denne artikel handler om bogen. For artiklen om filmen, se Narnia: Prins Caspian (film)

Prins Caspian (originaltitel: Prince Caspian) er anden bog i C.S. Lewis' fantasy-serie Narnia-fortællingerne (fjerde i den kronologiske orden). Bogen er udgivet i 1951 og handler om de fire menneskebørns andet møde med landet Narnia, som er blevet erobret af af de fjendtlige Telmarinere. De fire børn møder Narnias retmæssige tronarving, prins Caspian , og hjælper ham og gammelnarniaerne i opgøret mod Telmarinerne.

Romanen blev oversat til dansk i 1983 af Niels SøndergaardBorgens Forlag.

Bogen er før blevet filmatiseret af BBC i 1989, og en nyindspildning af Disney er sat til at få premiere maj 2008.

Handling

Året er 1941. Der er gået et år siden de fire Pevensie børn, Peter, Susan, Edmund og Lucy, vendte tilbage fra Narnia, og nu venter de på togene, som skal sende dem til hver deres skole. Mens de venter på togstationen, føler de en magisk kraft, som trækker dem ind i Narnia. De opdager at der er gået mere en tusind år siden de regerede i landet som konger og dronninger (i løven, heksen og garderobeskabet).

De finder ruinerne af Cair Paravel på en lille ø ud til det store hav. Efter at have indset at det er Narnia, som de befinder sig, begynder de at lede efter skattekammeret, som indeholder de gaver, som børnene fik af julemanden under deres første besøg i Narnia. Kort efter redder de dværgen Trumpkin, som var ved at blive druknet af nogle fjendlige soldater. Trumpkin fortæller herefter børnene om de begivenheder der har ledt op til deres tilbagekomst, og sætter dem ind i den nuværene situation.

Han fortæller, at det meste af den gamle magi er blevet tabt, og at landet er blevet "civiliseret" af Telmarinerne; en menneske-race der har invaderet landet. De gamle beboere af landet, talende dyr, dværge og andre fantastiske væsner, er blevet drevet ind i de vilde og uvenlige dele af landet, for at leve i skjul.

Prince Caspian's barnepige blev fyret for at fortælle ham historier om det gamle Narnia, og prinsen fik i stedet en lærer, Dr. Cornelius. Efter et stykke tid fortalte Dr. Cornelius dog Caspian at historierne om det gamle Narnia er sande, og at han selv er halv dværg. Undervisningen fortsatte uændret, men en aften blev Caspian vækket af Dr. Cornelius, som fortæller at Dronning Prunaprismia havde født en arving, og at Miraz (tidligere barnløs, og derfor villig til at give tronen videre til sin nevø) nu vil dræbe Caspian, for at sikre sig at hans eget barn får tronen, da Prins Caspian i virkeligheden er den retmæssige konge, efter at Miraz havde stjålet tronen, ved at dræbe Caspians far. Dr. Cornelius gav Caspian det magiske horn som Susan efterlod da hun rejste tilbage gennem garderobeskabet. Caspian flygtede fra slottet, men under han flugt faldt han af hesten, og det blev han første møde med det gamle Narnia.

BogSpire
Denne artikel om bøger og tidsskrifter er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.