Forskel mellem versioner af "KAD"

Spring til navigation Spring til søgning
2.620 bytes fjernet ,  for 9 år siden
m
Exit copyvio
({{copyvio}})
m (Exit copyvio)
'''KAD''', tidligere '''Kvindeligt Arbejderforbund''', blev stiftet i [[1901]] og opløst i 2005 da KAD fusionerede med [[Specialarbejderforbundet i Danmark|SID]] og skabte [[3F]]. KAD organiserede kvinder primært inden for rengørings- og servicebranchen, industri, mejeribranchen, vaskerier og omsorgshjælpere. Kvindeligt Arbejderforbund har udelukkende haft kvinder som medlemmer.
 
==Historie==
{{copyvio|url=http://forsiden.3f.dk/apps/pbcs.dll/artikkel?Avis=SD&Dato=20050307&Kategori=OM3F&Lopenr=50307025&Ref=AR&Profile=2200}}
 
===Begyndelsen===
Kvindeligt Arbejderforbund var kvindernes modsvar til [[Dansk Arbejdsmandsforbund]], stiftet fire år forinden i 1897, som senere blev Specialarbejderforbundet, [[Specialarbejderforbundet i Danmark|SID]], og havde forment kvinderne adgang.
 
Forud for kvindernes fælles forbund var gået 16 års organisationsarbejde. Det begyndte med en lille annonce i dagbladet Social-Demokraten (senere [[Aktuelt]]). Heri blev landets vaske- og rengøringskoner indbudt til fagligt møde om deres urimelige arbejdsvilkår og ringe løn. Ufaglærte kvinder tjente i 1887 fem kroner for 60 timers fabriksarbejde.
 
På mødet blev Foreningen for Vadsk og Rengøring dannet. Denne fagforening blev året efter i 1886 delt i to. Den ene fagforening bibeholdte det oprindelige navn, mens den anden fagforening tog navnet Det Kvindelige Arbejderforbund. Årsagen til splittelse er uvis, men i 1889 ophørte Foreningen for Vadsk og Rengøring, og Det Kvindelige Arbejderforbund fortsatte som landets eneste kvindefagforening.
 
=== Organisationen tager fart ===
Kvindefagforeningen havde trange kår. Da [[Olivia Nielsen]], Kvindeligt Arbejderforbunds stifter, blev valgt som formand i 1892 bestod fagforeningen af fem medlemmer, kassen var tom, og der var gæld. Det begrænsede fagforeningen og Olivias Nielsens råderum. Hun opsøgte derfor formanden for Dansk Arbejdsmands Forbund, Michael Christian Lyngsie, for at få økonomisk hjælp.
 
Han lånte Olivia 100 kroner til fagforeningsarbejdet. For pengene oprettede hun blandt andet en strejkekasse, der gav kvinderne mulighed for at strejke uden at gå fra hus og hjem. Det gav dem således mere vægt bag deres krav til arbejdsgiverne. På den måde blev Dansk Arbejdsmands Forbund efter at have afvist kvinderne fødsels-hjælper for Kvindeligt Arbejderforbund.
 
Som formand rejste Olivia Nielsen rundt i det meste af landet for at tale varmt for et fælles kvindeforbund, der samlede de mange små afdelinger, der var opstået igennem de sidste 15 år. Den blev en realitet i 1901, hvor den første stiftende kongres i Kvindeligt Arbejderforbund fandt sted, og Olivia Nielsen blev valgt som formand.
 
===Sene historie og fusionen til 3F===
Den tidligere formand [[Lillian Knudsen]] bragte i 2005 74.000 kvindelige medlemmer med over i Fælles Fagligt Forbund, i daglig tale [[3F]], da KAD fusionerede med Specialarbejderforbundet, SID. Sammen med de tidligere SID'ere bærer de tidligere KAD'ere i dag titlen 3F'ere.
 
== Forkvinder ==

Navigationsmenu