Det Kongelige Stentrykkeri: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
link
fjerner tvivlsom jeg selv oprettede
Linje 4: Linje 4:


Officerer blev ansat som litografer og underofficerer som trykkere. Det var navnlig militære kort, opmålinger og lignende, som udgik fra anstalten, men den forsøgte sig også med kunstneriske blade.
Officerer blev ansat som litografer og underofficerer som trykkere. Det var navnlig militære kort, opmålinger og lignende, som udgik fra anstalten, men den forsøgte sig også med kunstneriske blade.
Fra starten i 1820 var [[oberstløjtnant]] [[Jacob Henrik Mansa]] knyttet til værkstedet. [[Wilhelm Bendz]] var 1820-[[1843]] inspektør og senere Abrahams efterfølger som direktør for stentrykkeriet. 1843 ophørte etablissementet, men blandt de militære litografer, der fortsatte deres virksomhed må særlig nævnes [[Kaptajn (militær)|kaptajn]] C. Henckel samt Mansa.
Fra starten i 1820 var [[oberstløjtnant]] [[Jacob Henrik Mansa]] knyttet til værkstedet. Wilhelm Bendz var 1820-[[1843]] inspektør og senere Abrahams efterfølger som direktør for stentrykkeriet. 1843 ophørte etablissementet, men blandt de militære litografer, der fortsatte deres virksomhed må særlig nævnes [[Kaptajn (militær)|kaptajn]] C. Henckel samt Mansa.


== Kilder ==
== Kilder ==

Versionen fra 8. feb. 2011, 16:59

Det Kongelige Stentrykkeri var Danmarks første litografiske virksomhed, etableret i 1811.

Efter at Aloys Senefelder 1796 havde opfundet litografien, viste den sig her 1811. Dens første udøver her i landet var thüringeren Heinrich Wenzler. Allerede 1815 trådte imidlertid kunst- og musikhandler C.C. Lose til, for det var jo især med hensyn til nodetryk at litografien straks syntes så anvendelig. I samme år erhvervede Lose privilegium til at anlægge et stentrykkeri og gik i kompagni med Wentzler. Uheld opstod imidlertid, virksomheden betalte sig ikke, og 1820 købte staten anstalten, således at der nu opstod et kongeligt stentrykkeri under major Joseph Abrahamson og løjtnant N.B. Krossings ledelse.

Officerer blev ansat som litografer og underofficerer som trykkere. Det var navnlig militære kort, opmålinger og lignende, som udgik fra anstalten, men den forsøgte sig også med kunstneriske blade. Fra starten i 1820 var oberstløjtnant Jacob Henrik Mansa knyttet til værkstedet. Wilhelm Bendz var 1820-1843 inspektør og senere Abrahams efterfølger som direktør for stentrykkeriet. 1843 ophørte etablissementet, men blandt de militære litografer, der fortsatte deres virksomhed må særlig nævnes kaptajn C. Henckel samt Mansa.

Kilder

  • André Lütken (red.), Opfindelsernes Bog. En Oversigt over Menneskets kulturhistoriske Udvikling og Fremskridt paa Videnskabens, Kunstens, Handelens og Industriens Omraader fra tidligste Tid til vore Dage, bind 1, København: Forlagsbureauet i Kjøbenhavn 1877. Online-udgave
Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i artiklen.