Forskel mellem versioner af "Det Kongelige Stentrykkeri"

Spring til navigation Spring til søgning
exit Bendz - har været en fejl fra min side pga. fejllæsning af Bendz' biografi i Den Store Danske - beklager!
(→‎Kilder: hører vel til Guldalderen)
(exit Bendz - har været en fejl fra min side pga. fejllæsning af Bendz' biografi i Den Store Danske - beklager!)
'''Det Kongelige Stentrykkeri''' var Danmarks første [[litografi]]ske virksomhed, etableret i [[18111820]].
 
Efter at [[Aloys Senefelder]] [[1796]] havde opfundet litografien, viste den sig her [[1811]]. Dens første udøver her i landet var [[Thüringen|thüringeren]] Heinrich Wenzler. Allerede [[1815]] trådte imidlertid kunst- og musikhandler [[Carl Christian Lose den ældre|C.C. Lose]] til, for det var jo især med hensyn til [[node]]tryk at litografien straks syntes så anvendelig. I samme år erhvervede Lose [[privilegium]] til at anlægge et stentrykkeri og gik i kompagni med Wentzler. Uheld opstod imidlertid, virksomheden betalte sig ikke, og [[1820]] købte staten anstalten for 2000 [[Rigsdaler]], således at der nu opstod et kongeligt stentrykkeri under [[major]] [[Joseph Abrahamson]] og [[løjtnant]] [[N.B. Krossing]]s ledelse. Abrahamson var direktør, Krossing inspektør og teknisk leder.
 
Officerer blev ansat som litografer og underofficerer som trykkere. Det var navnlig militære kort, opmålinger og lignende, som udgik fra anstalten, men den forsøgte sig også med kunstneriske blade. Fra starten i 1820 var [[oberstløjtnant]] [[Jacob Henrik Mansa]] knyttet til værkstedet. [[1843]] ophørte etablissementet, men blandt de militære litografer, der fortsatte deres virksomhed må særlig nævnes [[Kaptajn (militær)|kaptajn]] [[Carl Henckel]] samt Mansa.
Fra starten i 1820 var [[oberstløjtnant]] [[Jacob Henrik Mansa]] knyttet til værkstedet. Wilhelm Bendz var 1820-[[1843]] inspektør og senere Abrahams efterfølger som direktør for stentrykkeriet. 1843 ophørte etablissementet, men blandt de militære litografer, der fortsatte deres virksomhed må særlig nævnes [[Kaptajn (militær)|kaptajn]] [[Carl Henckel]] samt Mansa.
 
== Kilder ==
{{den danske guldalder}}
[[Kategori:Grafiske virksomheder i Danmark]]
[[Kategori:Etableret i 18111820]]
[[Kategori:Ophørt i 1843]]
[[Kategori:Virksomheder i København]]
111.163

redigeringer

Navigationsmenu