Avocado: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
1.205 bytes fjernet ,  for 16 år siden
gendannet efter 195.249.90.167's copyvioindlæg fra http://eksotiskefrugter.emu.dk/servlets/Frugter/avocado.xml?emne=Beskrivelse
No edit summary
(gendannet efter 195.249.90.167's copyvioindlæg fra http://eksotiskefrugter.emu.dk/servlets/Frugter/avocado.xml?emne=Beskrivelse)
[[simple:Avocado]]
[[sv:Avokado]]
 
Det stedsegrønne avocadotræ bliver indtil 20 m højt. Mange steder holdes det dog nede i en højde af ca. 5 m, således at høstarbejdet gøres lettere. Træets krone er kuppelformet.
De olivengrønne til mørkegrønne blade varierer noget i form og størrelse. De sidder arrangeret på grenen som i en spiral. De kan være elliptiske eller lancetformede, ovale eller omvendt ovale (det vil sige, at spidsen er i stilkenden). Bladets nerver er tydelige. De er lyse og buler ud fra bladet, især på undersiden. Længden er 5-40 cm (dertil kommer stilken på 1,5-5 cm) og bredden 3-15 cm. unge blade er som regel rødlige i starten.
To ud af de tre varianter af avocado taber en del blade i den kolde tid.
Næsten hele rodnettet befinder sig lige under jordens overflade, men træet har et par rødder, der går 3-4 m ned i jorden for at holde træet stående. Det er dog et træ, der helst ikke skal vokse i blæst, da grenene samtidig er noget skrøbelige.
Blomsterne er samlet i mangeblomstrede toppe nær ved spidsen af grenene. Efterhånden som frugterne vokser ud, kommer frugterne til at hænge og får kvasten til at virke som en lang frugtstilk.
Botanisk set er frugten et bær.
19.104

redigeringer

Navigationsmenu